News

Noi negocieri PNL-PSD. Ce măsuri va lua viitorul Guvern pentru combaterea pandemiei

O nouă serie de negocieri a început, joi, între PNL, PSD și UDMR, pentru formarea Guvernului. Discuțiile vizează domeniile: muncă, sănătate, cultură şi cercetare.
11.11.2021 | 16:15
Noi negocieri PNLPSD Ce masuri va lua viitorul Guvern pentru combaterea pandemiei
ADVERTISEMENT

S-au purtat, deja, negocieri pe domeniul sănătății. Alexandru Rafila, deputat PSD, și fostul ministru al sănătății din partea PNL, Nelu Tătaru, au oferit la final declarații.

Nu ar fi existat divergențe majore între PSD și PNL, a punctat Alexandru Rafila, ci doar ”chestiuni de interpretare”. S-a vorbit despre accesul extins al cetățenilor la testare, înființarea a peste 1000 de centre în acest sens, dar și a unei asistențe medicale ambulatorii încât pacienții să beneficieze de servicii medicale în apropiere de locuințe.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila: ”Vrem să încurajăm testarea, să terminăm cu deplasarea la spital”

”Acces extins la testare. Am estimat că putem să înființăm peste 1000 de centre unde să se facă testarea. Este vorba și de asistența medicală ambulatoriu, astfel încât pacienții să se adreseze serviciilor medicale cât mai aproape de casă. Și bineînțeles alte măsuri pentru evaluarea rapidă a spitalelor pentru creșterea siguranței”, a explicat Alexandru Rafila, într-o declarație de presă, din Parlament, la ieșirea de la negocierile PNL-PSD-UDMR.

Deputatul PSD a mai spus că anul trecut s-a realizat un raport de evaluare al secţiilor de terapie intensivă, însă nu a fost urmat de măsuri, ceea ce poate ar fi adus la împiedicarea incendiilor. Rafila a mai fost întrebat și despre testarea din banii statului a angajaților la locul de muncă, dacă obligativitatea certificatului verde va fi adoptată. Acesta a evitat să dea un răspuns concret.

ADVERTISEMENT

”Riscurile niciodată nu vor putea fi excluse, discutăm de infrastructură veche. Cred că un lucru cel puţin la fel de important este trainingul personalului, pentru că cel mai greu lucru care se schimbă, în general, şi poate în România în mod special, este obişnuinţa. Trebuie să învăţăm să lucrăm după proceduri şi să evităm rutina. (…) Presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă creezi posibilitatea evaluării ambulatorii.

Mortalitatea mare în România, inclusiv conform constatărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardivă la medic a pacienţilor, care de multe ori vin în forme complicate şi care nu mai pot fi, din punct de vedere terapeutic, ajutaţi şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe. Noi vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni şi să terminăm cu această sperietoare a prezenţei, a deplasării la spital”, a mai completat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Fostul reprezentant al României la OMS este covins că, în curând, se va lua o decizie finală asupra programului de guvernare.

”A existat un raport de evaluare în 2020, din păcate nu a fost urmat de măsuri concrete încât fiecare secție să prezinte un grad mare de siguranță. Discutăm de infrastructură veche. Presiunea de pe spitale se poate ridica doar cu ajutorul ambulatoriilor.

ADVERTISEMENT

Noi vrem să încurajăm testarea și să terminăm cu sperietoarea deplasării la spital. Există consens în urma discuțiilor, nu am avut divergențe majore, au fost mai mult chestiuni de interpretare. Sunt convins că vom avea o formă finală as programului de guvernare.

Nu puteți să ne cereți detalii tehnice când discutăm de programul de guvernare. Ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune extrem de mare și asupra populației, nu doar a medicilor. Lucrul ăsta trebuie să înceteze și de asemenea discriminarea”, a mai spus Rafila.

Ce a declarat și Nelu Tătaru despre negocierile pe sănătate

Fostul ministru al sănătății Nelu Tătaru a punctat, totodată, că s-a discutat despre toate măsurile de urgență pentru soluționarea crizei sanitare.

”Testare, medicina de familie, monitorizare, testele gratuite, certificatele verzi”, a adăugat și Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT