News

Noi probleme în Republica Moldova. Găgăuzia a autorizat utilizarea panglicilor cu simbolurile Z şi V

Adunarea Populară a Găgăuziei, una dintre regiunile Republicii Moldova, a adoptat un act legislativ prin care este permisă folosirea simbolurile asociate cu invazia rusă în Ucraina.
29.04.2022 | 20:12
Noi probleme in Republica Moldova Gagauzia a autorizat utilizarea panglicilor cu simbolurile Z si V
Literele Z și V sunt folosite pentru a arăta sprijinul față de acțiunile Rusiei. Credit foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Folosirea literelor Z și V, dar și a panglicii Sfântului Gheorghe, simboluri asociate cu războiul început de Federația Rusă în Ucraina, reprezintă un subiect sensibil în anumite țări, unele alegând chiar să interzică acest lucru.

Folosirea simbolurilor pro-război, legală în Găgăuzia

Dat fiind faptul că cetățenii ruși, dar și suporterii lui Vladimir Putin din întreaga lume folosesc simbolurile asociate cu războiul din Ucraina pentru a-și arăta sprijinul față de liderul Federației Ruse și acțiunile acestuia, acestea au fost interzise în unele țări, printre acestea numărându-se și Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Găgăuzia, una dintre regiunile autonome ale Republicii Moldova, a adoptat un proiect de lege prin care simbolurile invaziei: literele Z și V, dar și panglica Sfântului Gheorghe pot fi folosite pe teritoriul acesteia, notează Agora.md.

Adunarea Populară, legislativul local, a adoptat în unanimitate proiectul de lege prin care este permisă folosirea simbolurilor. După cum a explicat Alexandr Diulgher, această decizie a fost luată în conformitate cu “statutul juridic special al Găgăuziei”.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să știm istoria, trebuie să știm câți oameni au murit în al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu mai existe astfel de războaie”, a mai adăugat acesta.

Simbolurile pro-ruse, interzise în Republica Moldova

Trebuie precizat faptul că la începutul acestei luni, legislativul de la Chișinău a votat un proiect legislativ prin care interzic folosirea simbolurilor asociate cu războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Astăzi am promulgat o lege care interzice folosirea semnelor ce simbolizează războiul și agresiunea. Acest lucru nu afectează memoria noastră istorică. Dimpotrivă, trebuie să continuăm să onorăm și să respectăm memoria celor care au murit în cel mai teribil război al secolului al XX-lea. Cel puțin o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au murit în acel război”, transmitea atunci Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Acest gest nu a fost apreciat la Moscova și nici în rândul populației rusofone din Republica Moldova. Printre cei care au criticat această decizie s-au numărat și cei doi foști președinți ai acestei țări: Vladimir Voronin și Igor Dodon.

ADVERTISEMENT

Cel din urmă a anunțat pe canalele sale de social media că va ignora această interdicție și că va afișa panglica sfântului Gheorghe de 9 mai:

“Există lucruri, valori și simboluri care nu pot fi interzise, oricât s-ar strădui actuala guvernare-marionetă de la Chișinău. De 9 mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile”, transmitea atunci Igor Dodon.

ADVERTISEMENT