Sport

Noi reglementări pentru arbitrii din Superligă înainte de debutul sezonului. Anunțul lui Kyros Vassaras

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, a oferit câteva precizări înainte de începutul noului sezon.
08.07.2024 | 19:10
Noi reglementari pentru arbitrii din Superliga inainte de debutul sezonului Anuntul lui Kyros Vassaras
Kyros Vassaras, mesaj pentru arbitrii înainte de noul sezon de Superligă
ADVERTISEMENT

Weekendul acesta marchează debutul noului sezon de Superligă. În acest context, Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), a anunțat o serie de reglementări noi destinate arbitrilor care vor oficia meciurile din următoarea stagiune. Aceste măsuri sunt menite să îmbunătățească calitatea arbitrajului și să asigure o desfășurare corectă și profesionistă a competiției.

Kyros Vassaras, mesaj pentru arbitrii înainte de noul sezon de Superligă

Cel mai discutat subiect a fost comunicarea dintre arbitri și căpitanul echipei. Similar cu regulamentul de la EURO 2024, antrenorii trebuie să desemneze un jucător care va avea dreptul de a discuta cu oficialii meciului. Această măsură are scopul de a preveni asaltul asupra arbitrului central de către mai mulți jucători. Dacă un fotbalist care nu este căpitan protestează, acesta riscă să primească un cartonaș galben.

ADVERTISEMENT

“Explicarea unei decizii cu până la 22 de jucători care hărțuiesc arbitrul creează o imagine foarte proastă fotbalului. Responsabilitatea trebuie împărțită între arbitri și căpitani pentru a putea proteja imaginea jocului. Acesta este motivul pentru care solicităm tuturor echipelor să se asigure că singurul jucător care vorbește cu arbitrul este căpitanul echipei”, a explicat președintele CCA, Kyros Vassaras, conform FRF.ro

Reglementări cu privire la executarea loviturilor de pedeapsă

De asemenea, Kyros Vassaras a oferit câteva clarificări privind executarea loviturilor de pedeapsă. Arbitrii trebuie să se asigure că mingea este complet statică înainte de execuție. În plus, au existat tot mai multe discuții în ultimele sezoane despre jucătorii care intră în careu înainte ca executantul să lovească mingea. În astfel de cazuri, penalty-ul se va repeta doar dacă intrarea în careu a influențat în mod direct faza.

ADVERTISEMENT

“Mingea trebuie să fie statică, atingând sau fiind în centrul punctului de pedeapsă, iar stâlpii porții, bara transversală și plasa porții nu trebuie să se miște. O parte a mingii trebuie să atingă sau să nu depășească centrul punctului de pedeapsă (la fel cum mingea trebuie să se afle în interiorul arcului de cerc la o lovitură de la colț).

Un coechipier al portarului este sancționat pentru intrarea în suprafața de pedeapsa doar dacă: intrarea în suprafața de pedeapsă are un impact clar asupra executantului, sau jucătorul care intră în suprafața de pedeapsă joacă mingea sau atacă un adversar în încercarea de a intra în posesia mingii și oprește adversarii să înscrie un gol, sau încercarea acestora de a înscrie sau crearea unei situații clare de înscriere a unui gol. Dacă nu se înscrie un gol lovitura va fi repetată.

ADVERTISEMENT

Un coechipier al executantului este sancționat pentru intrarea în suprafața de pedeapsă doar dacă: intrarea în suprafața de pedeapsă are un impact clar asupra portarului, sau jucătorul care intră în suprafața de pedeapsă joacă mingea sau atacă un adversar în încercarea de a intra în posesia mingii iar apoi înscrie un gol, încearcă să înscrie sau creează o situație clară de înscriere a unui gol. Dacă nu se înscrie un gol, în acest caz se acordă o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei în apărare, din locul în care jucătorul atacant a pătruns în suprafața de pedeapsă“, se mai arată pe site-ul Federației Române de Fotbal

Schimbări și în cupele europene

Și echipele care vor reprezenta România în cupele europene trebuie să respecte regulamentele impuse în această ediție a Campionatului European de Fotbal. Implementarea regulii care stipulează că doar căpitanii echipelor pot intra în dialog cu centralii a fost un succes la turneul final din Germania. Au existat mult mai puține momente tensionate între arbitri și fotbaliști.

ADVERTISEMENT

În acest sezon, România va trimite 4 echipe în cupele europene. FCSB și Corvinul Hunedoara sunt primele care vor intra în competiție, prima în preliminariile Champions League și cealaltă în Europa League. Din turul al doilea, CFR Cluj și Universitatea Craiova vor evolua în Conference League.

ADVERTISEMENT