News

Noi reglementări privind ajutorul de șomaj. Acordarea indemnizației a fost prelungită pe durata stării de urgență

16.04.2020 | 11:53
Noi reglementari privind ajutorul de somaj Acordarea indemnizatiei a fost prelungita pe durata starii de urgenta
ADVERTISEMENT

Guvernul a modificat condițiile de acordare a indemnizației de șomaj pe durata stării de urgență, astfel că cei cărora le expiră perioada în care pot primi ajutorul de șomaj vor beneficia de indemnizație până la finele stării de urgență. De asemenea, termenul de depunere a solicitării pentru șomaj tehnic a fot prelungit cu cinci zile.

Termene prelungite pentru acordarea șomajului tehnic

Executivul a modificat OUG 30 și 32 care reglementează protecția socială a celor afectați de epidemia de coronavirus astfel că a fost prelungit termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj tehnic aferentă lunii martie cu încă 5 zile lucrătoare.

ADVERTISEMENT

Au devenit elibigili pentru șomajul tehnic și avocații care și-au întrerupt parțial activitatea dacă în luna pentru care cer indemnizația veniturile lor au scăzut cu cel puțin un sfert față de media anului 2019, fără să depășească însă câștigul salarial mediu brut.

Cooperațiile vor putea depune la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială documentele de șomaj tehnic pentru persoanele cu care au încheiat convenții individuale de muncă. Cooperațiile și avocații vor avea la dispoziție 10 zile să ceară plata pentru șomajul tehnic începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.

ADVERTISEMENT

Ajutorul de șomaj, prelungit pe durata stării de urgență

Noua ordonanță de urgență mai stabilește că indemnizațiile acordate în baza OUG nr. 30/2020 sunt exceptate de la executarea silită, prin poprire, măsură care va înceta la 60 de zile după încheierea stării de urgență”, se arată în noua ordonanță de urgență.

Totodată, Guvernul a hotărât să prelungească acordarea indemnizației de șomaj pentru cei cărora le încetează acest drept pe perioada stării de urgență, iar în cazul pensionarilor, s-a decis suspendarea sau neînceperea executării silite asupra drepturilor lunare plătite și prin casele sectoriale de pensii.

ADVERTISEMENT

Sunt prevăzute și excepții în privința pensionarilor și persoanelor încadrate în grad de handicap, în sensul că aceștia pot cumula veniturile proprii – pensia, respectiv veniturile obținute de persoana încadrată în grad de handicap – cu indemnizația de care pot beneficia conform OUG nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare”, mai precizează sursa citată.