News

Noi reguli de creștere a porcilor în gospodărie. Se interzice hrănirea cu resturi alimentare. Lista reglementărilor

Autoritățile au impus noi reguli privind creșterea porcilor în gospodărie. Printre acestea se găsește interzicerea hrănirii cu resturi alimentare.
11.07.2021 | 22:49
Noi reguli de crestere a porcilor in gospodarie Se interzice hranirea cu resturi alimentare Lista reglementarilor
Noi reguli de creștere a porcilor în gospodărie. Se interzice hrănirea cu resturi alimentare. Lista reglementărilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cetățenii din România care se ocupă cu creșterea porcilor în propriile gospodării se vor confrunta cu un nou set de reguli.

În contextul extinderii pestei porcine în tot mai multe județe, autoritățile au impus o serie de măsuri extrem de stricte care trebuie respectate.

ADVERTISEMENT

Astfel, Autoritatea Sanitar – Veterinară (ANSVSA) a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi uriașe pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.

Autoritățile, reguli noi privind creșterea porcilor în gospodărie. Cum vor fi comercializate animalele

Conform documentului ANSVSA, porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile de animale trebuie să existe dezinfectoare pentru încălțăminte.

ADVERTISEMENT

Cetățenii care nu respectă aceste măsuri impuse de autorități riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei.

”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.

ADVERTISEMENT

Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc.

Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.

ADVERTISEMENT

Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, spune Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, pentru Digi24.

Lista obligațiilor pe care românii care cresc porci în gospodării trebuie să le respecte

Potrivit proiectului de OUG, creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Animalele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducţia acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Pentru a putea comercializa porci, trebuie ca persoanele fizice să deţină exploataţii comerciale de tip familial, să fie înregistraţi SNIIA, să aibă autorizare sanitar – veterinară pentru creşterea porcinelor atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, atestat de producător şi carnet de comercializare.

Iată lista obligațiilor pentru cetățeni, conform documentului ANSVSA:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

b) exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;

f) să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:

h) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;

i) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

j) să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;

k) să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor (sursa: ANSVSA).

ADVERTISEMENT