Premierul Florin Cîţu va propune Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă instituirea unor noi reguli ce vizează Sărbătorile Pascale și 1 Mai Muncitoresc.
Update, ora 14:00. Într-un comunicat de presă transmis cu puțin timp în urmă, Patriarhia Română subliniază că anunţul premierului referitor la ridicarea restricţiilor de circulaţie în noaptea de Înviere „se înscrie în logica, litera şi spiritul onest al dialogului dintre culte și autorități” și dă asigurări că Biserica Ortodoxă se va organiza exemplar în Noaptea de Înviere.
„Anunţul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfăşoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera şi în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase şi autorităţi.
S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creştinilor, precum şi a credincioşilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare.
Aşa cum am comunicat recent, accesul credincioşilor la biserică în noaptea de Paşti va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal. De asemenea, aşa cum se ştie, partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioşilor se desfăşoară afară, în curtea bisericii.
Fireşte, totul trebuie să decurgă în condiţiile respectării foarte atente a măsurilor de siguranţă sanitară care implică şi solicită acum responsabilitatea şi bunul-simţ ale noastre, ale tuturor.
BOR se va organiza, ca şi până acum, în mod exemplar pentru sărbătorile care urmează. Detalii despre organizarea slujbelor de Florii şi Paşti vor fi comunicate săptămâna viitoare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
Știrea Inițială, ora 11:17. Prin urmare, circulația pe timpul nopții ar putea fi prelungită până la ora 05:00, astfel încât credincioșii să participe la Slujba de Înviere. De asemenea, în Vinerea Mare, magazinele ar urma să rămână deschise până la ora 20.00.
În plus, șeful Executivului propune ca stațiunile de pe litoral să fie deschise, la o capacitate de maximum 70% și cu condiția să respecte toate măsurile în vigoare, cum se întâmplă deja în cele montane.
„Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU. Pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00.
Magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște. Stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, a transmis Florin Cîțu.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență se va reuni joi, 8 aprilie, chiar înaintea ședinței de Guvern în care va fi aprobată o nouă prelungire a stării de alertă.
În altă ordine de idei, prefectul Capitalei a anunțat că magazinele mari și medii trebuie să-i asigure fiecărui client cel puțin 7 metri pătrați și să afișeze la intrare numărul maxim de clienți admiși simultan.
„Ce am discutat până acum și a rămas agreat: o măsură de informare, în primul rând, adică clienții să fie informați de capacitatea fiecărui magazin, indiferent că este magazin mare sau magazin mic.
Am tras concluzia că anumite magazine fac lucrul acesta, altele nu. Aceasta capacitate urmează să fie calculată în mod diferit, în funcție de mărimea magazinului, magazinele mari urmând să aplice acea cotă de 7mp pentru fiecare client, iar cele mici aplicând acea regulă de distanțare de 2 metri.
A doua măsură este ceva mai flexibilă – s-a discutat despre coșuri. Unele magazine mai mici s-ar putea să prefere o astfel de măsură. Magazinele mari au obiecțiuni, pe care le-am înțeles.
Dacă va trece rata de 7,5 vom intra pe celălalt scenariu, nu doar vineri, sâmbătă, duminică se vor aplica acele comprimări ale programului de lucru și programului de ieșit afara și pentru toată săptămâna.
Este vorba de aplicarea condițiilor pe toată perioada săptămânii (…) Lucrurile acestea nu se decid doar la nivelul Bucureștiului. Se decis la nivelul Guvernului. Dacă vor exista propuneri sigur le vom discuta la rândul nostru cu autoritățile responsabile”, a explicat Alin Stoica.