News

Noi reguli pe plajele de pe litoralul românesc. Barurile și șezlongurile, admise doar pe porțiunea veche de plajă

Noi reguli pe plajele de pe litoralul românesc. Barurile și șezlongurile sunt admise doar pe porțiunea veche de plajă
01.07.2021 | 13:48
Noi reguli pe plajele de pe litoralul romanesc Barurile si sezlongurile admise doar pe portiunea veche de plaja
Noi reguli pe plajele de pe litoralul românesc. Barurile și șezlongurile, admise doar pe porțiunea veche de plajă Sursa foto: Apele Române
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 iulie, administratorii plajelor vor putea să așeze șezlonguri și baruri doar pe porțiunile vechi de plajă, pe care le aveau închiriate anterior. Astfel, turiștii pot veni cu cearșafuri sau saltele pe noile porțiuni.

La Mamaia, cea mai căutată stațiune de pe litoral, sunt aproximativ 53 de hectare, între Hotelul Sulina şi Arena Regia din Năvodari. Orice turist poate sta direct pe nisip, chiar în apropierea cluburilor de fițe.

ADVERTISEMENT

Noi reguli pe plajele de pe litoralul românesc. Barurile și șezlongurile, admise doar pe porțiunea veche de plajă

Proiectul de reducere a eroziunii costiere din Mamaia s-a încheiat. Plaja a fost lărgită și înnisipată. Au apărut multe hectare noi de plajă, care pot fi folosite de turiști fără să plătească vreo taxă pentru șezlong.

Administratorii plajelor au primit vești rele. Nu au voie să așeze baruri sau șezlonguri pe porțiunile noi.

ADVERTISEMENT

Plajele pe care acestea le au sub contract se află acum la zeci de metri de apă. Nu mai puțin de 130 de agenţi economici își desfășoară activitatea în acest sector. Aceștia nu au fost prea fericiți nici când au fost notificați să-și demonteze construcțiile de pe nisip, ca să se poată desfășura lucrările.

Inițial, ei au refuzat să-şi le desfiinţeze şi au rămas sub nivelul plajelor. Au făcut acest lucru după ce au fost notificați și au realizat că lucrările de înnisipare le pun în pericol construcțiile temporare.

ADVERTISEMENT

Plajele românești, lărgite cu zeci de metri

Lucrările au început încă din anul 2015 și a cuprins mai multe sectoare din Mamaia și Constanța. Întreg proiectul valorează 800 de milioane de euro și este finanțat prin fonduri UE. Statul român aduce un aport de 15%.

Finalizarea acestuia ar trebui să se facă până în anul 2023. Prin lărgirea plajelor şi construcţia lucrărilor hidrotehnice, respectiv a digurilor, se urmărește diminuarea efectelor eroziunii costiere.

ADVERTISEMENT

Înainte de începutul sezonului estival, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral anunța că lucrările se desfășoară non-stop, pentru ca turiștii să se poată bucura de cele mai bune condiţii: „Aceştia vor beneficia de plaje extrem de generoase în staţiunea Mamaia.”

Noile porțiuni de plajă se vor afla în grija Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). „Plajele care nu sunt date în închiriere, atât cele vechi cât şi cele noi vor fi administrate de ABADL”.

„Noile plaje nu vor putea fi închiriate prea repede. ABADL, după ce va recepţiona lucrările are anumite termene pentru a înregistra plajele la cadastru, pentru a le intabula. Apoi, ele trebuie să apară şi în Anexa 12 a Ministerului de Finanţe ca bunuri ale statului român, administrate de ABADL. Până nu va exista această menţiune nu se va putea organiza nicio licitaţie,” a explicat un specialist acest proces, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT