News

Noi reguli pentru asistența medicală. Contribuție personală în spitalele private și servicii suplimentare la medicii de familie

Guvernul a aprobat, sâmbătă, contractul-cadru prin care este reglementată furnizarea asistenței medicale în anii 2021-2022.
26.06.2021 | 19:21
Noi reguli pentru asistenta medicala Contributie personala in spitalele private si servicii suplimentare la medicii de familie
Asistența medicală în România, reglementară de un nou contract-cadru/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat Hotărârea privind pachetele de servicii şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Noi reglementări vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie, principalele modificări vizând serviciile furnizate de către spitalele private și decontate de către stat, precum și serviciile decontate medicilor de familie.

ADVERTISEMENT

Estimări prealabile ale costurilor internărilor în spitalele private

Astfel, spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate capătă dreptul de a percepe o contribuţie personală de la pacienţii care apelează la servicii de spitalizare în aceste unităţi, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sunt introduse reglementări care să ofere pacienților predictibilitatea costurilor atunci când aleg să se interneze în spitalele private:

ADVERTISEMENT

– „Consimţământul exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitaliceşti medicale şi nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi costurile asociate acestora;

– Devizul estimativ înaintat pacientului la prezentarea acestuia la furnizor, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale şi nemedicale);

ADVERTISEMENT

– Decontul eliberat la externare.”

Consultații preventive pentru persoanele peste 40 de ani

O altă noutate este asigurarea unui pachet de prevenţie pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra factorilor şi obiceiurilor de viaţă care determină riscurile, precum şi monitorizarea pacienţilor.

Investigațiile recomandate de medicul de familie după consultațiile de prevenție pot fi realizate de furnizori și peste valoarea contractului cu casele de asigurări de sănătate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, medicilor de familie li se vor deconta mai multe consultații la domiciliu pentru bolnavii cronici. Până acum erau decontate patru asemenea consultații pe an, însă pe viitor va fi decontată câte o consultație lunar.

În ce privește femeile care au născut, medicii vor putea efectua o consultație la domiciliu la patru săptămâni de la naștere, pe lângă cea existentă deja, de după externare.

Medicii de familie pot acorda noi servicii pentru pacienţii lor: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braţ, efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Consultații de la distanță pentru sechelele produse de Covid-19

Contractul-cadrul prevede și posibilitatea menținerii pe viitor a consultațiilor de la distanță.

Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie”, precizează CNAS.

Obiectivele contractului sunt facilitarea accesului la serviciile medicale de prevenție, precum și creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate.

Astfel ar fi redus numărul internărilor nejustificate pentru pacienţi care ar putea fi trataţi în condiţii de siguranţă în ambulatoriu sau de către medicii de familie.

Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienţii au nevoie, iar acest contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul şi analiza, împreună cu toţi partenerii, măsuri mai substanţiale în sistemul de sănătate pentru anii următori”, a spus Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

ADVERTISEMENT