News

Noi reguli pentru cabinetele stomatologice. Pacienţii, obligaţi să-şi clătească gura cu dezinfectant

26.05.2020 | 13:15
Noi reguli pentru cabinetele stomatologice Pacientii obligati sasi clateasca gura cu dezinfectant
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a modificat ordinul care stabilea regulile după care cabinetele stomatologice vor trebui să-și desfășoare activitatea în perioada stării de alertă. Potrivit noilor reguli, este acum permisă staționarea pacienților în sala de așteptare, dar aceștia vor trebui să poarte echipament suplimentar de protecție.

Cabinetele stomatologice vor asigura pauze de 20 de minute între pacienți

Rămâne obligatoriu triajul telefonic al pacienților în funcție de care medicul stomatolog stabilește prioritățile la programare. În cazul bolnavilor cronici vulnerabili la o infecție cu COVID-19, programările se vor face doar la începutul programului, în cazurile în care nu pot fi amânate

ADVERTISEMENT

Programările se vor face astfel încât pacienții să nu se întâlnească în sala de așteptare, iar durata șederii pacientului în sala de așteptare să nu depășească 15 minute.

Între pacienți, va trebui să  existe o pauză de minim 20 de minute, interval necesar dezinfectării echipamentelor și ustensilelor folosite la intervenții,  precum  și pentru aerisirea și ventilația cabinetului. Pacienții vor trebui să vină neînsoțiți, cu excepția copiilor, persoanelor cu nevoi speciale și a celor foarte vârstnice.

ADVERTISEMENT

Dispensere cu substanțe dezinfectante vor trebui  instalate în fiecare cabinet, iar pacienților li se poate cere să-și depună obiectele  personale (haine, telefon, genți, chei etc.) în saci. Ei vor trebui să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în cabinet și nu au voie să atingă mânerele ușilor care le vor fi deschise de către personalul medical.

Luarea temperaturii este obligatorie

Termoscanarea pacienților este obligatorie. Dacă temperatura este mai mare de 37,3 grade, se va relua procedura, iar dacă temperatura va fi din nou peste limita aceasta, tratamentul va fi amânat.

ADVERTISEMENT

Înainte și după terminarea tratamentului, pacienții trebuie să  poartă mască de protecție la care se adaugă echipament suplimentar: botoși pentru pantofi, bonetă pentru păr și, după caz, halat de unică folosință.

Dacă folosesc mască chirurgicală, medicii vor trebui să o schimbe după fiecare pacient. Dacă masca este N95, FFP2 sau FFP 3, va trebui înlocuită după patru ore.

ADVERTISEMENT

Înaintea tratamentului și după finalizarea acestuia, pacienții vor trebui să-și clătească gura minim 30 de secunde cu soluții de 1% sau 1,5% peroxid de hidrogen sau cu soluții antiseptice de iod povidona 0,2-10%, cu atenție la eventuale reacții alergice.

Se recomandă evitarea procedurilor generatoare  de particule și aerosoli. În cazul în care nu pot fi amânate, trebuie executate la finalul programului, iar medicul să poarte măști N95, FFP2 sau FFP 3.

Procedurile inițiale au  fost anunțate de către Ministerul Sănătății la începutul lunii mai, însă varianta modificată a ordinului  de ministru schimbă unele reguli și adaugă altele noi.

ADVERTISEMENT