News

Noi reguli pentru cine circulă cu avionul. Ce se întâmplă cu lichidele transportate până acum în bagajul de mână

Reguli noi pentru cine circulă cu avionul. Pasagerii trebuie să știe că transportul lichidelor în bagajele de mână se va schimba, însă oamenii au tot timpul pentru a se adapta.
21.08.2024 | 18:50
Noi reguli pentru cine circula cu avionul Ce se intampla cu lichidele transportate pana acum in bagajul de mana
Noi reguli pentru cine circulă cu avionul. Ce se întâmplă cu lichidele transportate până acum în bagajul de mână. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, noul regulament se aplică începând cu 1 septembrie și va fi valabil pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană. Concret, de la această dată pasagerii curselor aeriene vor putea transporta lichidele în bagajul de mână doar în recipiente cu un volum maxim de 100 de mililitri.

Ce se întâmplă cu lichidele transportate până acum în bagajul de mână

Mai mult, acestea ar trebui împachetate într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul de cel mult 1 litru. Regulile privind transportul lichidelor au fost introduse în 2006, însă fuseseră relaxate pe unele aeroporturi germane mai ales dacă bagajele puteau fi controlate cu scanere de tip CT.

ADVERTISEMENT

Acestea utilizau o tehnologie dezvoltată în scop medical și care pot ”desena” foarte rapid o imagine 3D a conținutului unui bagaj.  Cu toate acestea, mai mulți oficiali ai UE au formulat ”îndoieli” referitor la cât de încredere pot fi aceste scanere CT în raport cu bagajele.

Trebuie menționat că medicamentele și hrana lichidă pentru bebeluși vor fi exceptate de la regulile privind lichidele. Noile reguli ale UE vor permite ca recipientele cu lichide să rămână în interiorul bagajelor acolo unde există puncte de control echipate cu scanere noi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, așa cum punctează Agerpres, ”lichidele şi dispozitivele electronice vor trebui în continuare să fie scoase din bagaje şi prezentate separat la punctele de control dotate cu scanere convenţionale, care sunt comune încă pe multe aeroporturi din UE”. Regulamentul va fi obligatoriu pentru toți pasagerii care vor să circule din această toamnă în Uniunea Europeană.

Potrivit Capital.ro, călătorii vor putea să ducă cu ei câte produse de tip lichid doresc, însă doar dacă sunt ambalate în recipiente de cel mult 100 ml. Aici intră lichidele, gelurile și aerosolii din bagajul de mână. Măsura se va aplica exclusiv aeroporturilor dotate cu noile scanere de tip EDSCB C3.

ADVERTISEMENT

Se schimbă regulile în aeroporturile din Uniunea Europeană

Așadar, călătorii nu vor mai putea trece prin controlul de securitate cu sticle de apă și alte băuturi, fiind permis doar transportul unei sticle goale, care poate fi umplută din nou după ce se trece de control. Important de reținut, nu există o limită referitor la numărul de recipiente de 100 ml pe care pasagerii le pot avea în bagaj.

Restricția, deși pare bizară, a fost introdusă pentru a veni în ajutorul scanerelor de tip CT, utilizate deja în diverse aeroporturi europene, dar și pentru a armoniza ”standardele internaționale de securitate în aviație”. Totul a fost gândit, de fapt, pentru a proteja pasagerii și pentru a se asigura că aceștia sunt în siguranță în avion.

ADVERTISEMENT

Restricția a fost implementată pe termen nedeterminat și va avea rol de măsură preventivă, nu pentru că ar exista un risc anume. Măsura ar trebui păstrată până când va fi îmbunătățit software-ul scannerelor. Airports Council International (ACI) lucrează de zor pentru a finaliza o serie de acorduri privind standardele internaționale de siguranță aeriană.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Pățania unei românce înstărite care a plătit 10.000 de euro pentru vacanța perfectă....
Pățania unei românce înstărite care a plătit 10.000 de euro pentru vacanța perfectă. „E posibil așa ceva, ce este asta?”
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Urmează ploi și furtuni în aproape toată țara. ANM a actualizat prognoza meteo...
Urmează ploi și furtuni în aproape toată țara. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni
Până la stele şi dincolo de ele! Soţia lui Alexandru Mitriţă, declaraţie superbă...
Până la stele şi dincolo de ele! Soţia lui Alexandru Mitriţă, declaraţie superbă de dragoste direct de la meciul României
Un concurent de la Insula Iubirii ar fi lăsat-o însărcinată pe ispita care...
Un concurent de la Insula Iubirii ar fi lăsat-o însărcinată pe ispita care l-a cucerit
RUSIA, GATA de PACE! Anunțul venit de la MOSCOVA!
RUSIA, GATA de PACE! Anunțul venit de la MOSCOVA!
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea...
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea 30 de ani și o viață înainte
Strigătul de disperare al lui Florin Piersic: Vreau să trăiesc
Strigătul de disperare al lui Florin Piersic: Vreau să trăiesc
Şoc în showbiz. Andreea Bălan a anunţat despărţirea, anunţ oficial
Şoc în showbiz. Andreea Bălan a anunţat despărţirea, anunţ oficial
Împreună cu soția, încasează de la stat șase venituri în valoare de 280.000...
Împreună cu soția, încasează de la stat șase venituri în valoare de 280.000 de lei pe an. Cine este Daniel Baciu, omul care gestionează pensiile românilor
Kate Middleton, mesaj cutremurător. Care este starea de sănătate a Prințesei de Wales,...
Kate Middleton, mesaj cutremurător. Care este starea de sănătate a Prințesei de Wales, la 9 luni de când s-a aflat că are cancer: „Se apropie de sfârșit...”