News

Noi reguli pentru competițiile sportive. Antrenamente cu maxim 10 jucători și sticle personalizate pentru hidratare

10.07.2020 | 13:26
Noi reguli pentru competitiile sportive Antrenamente cu maxim 10 jucatori si sticle personalizate pentru hidratare
ADVERTISEMENT

La mai puțin de o lună de la precedenta reglementare, Ministerul Tineretului și Sportului a emis un nou ordin privind desfășurarea competițiilor sportive. Astfel, a fost mărit numărul maxim de jucători care pot participa la antrenamente de la 6 la 10, dar sunt menținute reguli aspre care să limiteze cât mai mult contactul dintre echipele adverse.

Ordinul de ministru impune o serie de reguli atât pentru antrenamente, cât și pentru desfășurarea meciurilor. Astfel, tratamententele de refacere  sunt recomandate doar sportivilor care au strictă nevoie de acesteia, în prezența unui singur membru al staffului medical.

ADVERTISEMENT

După fiecare antrenament sau meci, echipamentele sunt puse într-o pungă ermetică și ulterior trebuie dezinfectate la o temperatură de cel puțin 80 de grade.

Antrenamente în grupuri de numai patru sportivi

Teoretic, toate echipele de fotbal ar trebui să intre în cantonament  închis, precedat de o perioadă de izolare la domiciliu de 14 zile, deoarece este un sport practicat de echipe mai mari de 10 jucători. Practic însă, echipele pot evita cantonamentul cu o simplă declarație de proprie răspundere că vor lua măsuri suplimentare de siguranță.

ADVERTISEMENT

Prin deorgare de la prevederile stipulate în secțiunea C, structurile sportive pot desfășura activitatea de pregătire sportivă și pot participa la competiții fără a fi necesară continuarea măsurii de cantonament închis, pe baza asumării răspunderii, în condițiile legii, în cazul apariției  uneei infectări cu virusul SARS-CoV-2 în rândul propriilor sportivi și staff tehnic. În cazul în care structura sportivă își asumă decizia de a renunța la cantonamentul în regim închis, aceasta întocmește proceduri proprii, specifice ramurii sportive, care să stabilească măsuri pentru protejarea sănătății participanților”, se arată în ordinul publicat joi în Monitorul Oficial.

De altfel, cantonamentul, chiar dacă făcea posibilă antrenarea simultan a tuturor jucătorilor, practic era inutil din  punct de vedere sportiv deoarece antrenamentul ar fi trebuit să se desfășoare în  grupuri de câte patru jucători care urmau să rămână în aceeași componență pe durata întregului  canonament.

ADVERTISEMENT

Competițiile sportive, oprite la numai un singur caz de infecție

Ordinul menține interdicția scuipatului  pe teren și obligativitatea dezinfectării mingii la fiecare 15 minute. De asemenea, este etapizată sosirea la stadion: arbitrii cu 100 de minute înainte de meci, echipa oaspete cu 90 de minute și cea gazdă cu 75 de minute.

În ce privește sporturile individuale, sunt permise antrenamentele în grupuri de până la 10 sportivi, față de 6 cât era până acum. Însă obligativitatea păstrării distanței de 2 metri între participanți face practic imposibilă desfășurarea sporturilor de contact precum box, judo, lupte greco-romane, în condițiile în care apropierea la mai puțin de 2 metri este condiționată de purtarea echipamentelor de protecție. În plus, este suficientă apariția unui singur caz confirmat de infecție cu coronavirus pentru ca o competiție sportivă să fie oprită.

ADVERTISEMENT
Tags: