News

Noi reguli pentru conducătorii de trotinetă electrică. Cum vor putea circula

A fost reglementată circulația trotinetelor electrice. Toți conducătorii lor trebuie să respecte noi reguli.
05.10.2021 | 09:39
Noi reguli pentru conducatorii de trotineta electrica Cum vor putea circula
ADVERTISEMENT

Guvernanții au aprobat luni o Hotărâre prin care a fost reglementată circulația pe drumurile publice a celor cu trotinete electrice. Pentru conducători s-au stabilit norme similare cu cele pentru bicicliști.

Noile reguli țin nu doar de conduită ci și de condițiile tehnice, cum ar fi deținerea unui dispozitiv de frânare eficace, iar astfel de trotinete să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră.

ADVERTISEMENT

Conducătorii de trotinete electrice trebuie să aibă cu ei buletinul

Una dintre măsurile impuse, prin noua Hotărâre a Guvernului, este circulația doar pe un singur rând, pe drumurile publice cu aceste ”instrumente” de deplasare. De altfel, comducătorii lor trebuie să aibă la ei, în mod obligatoriu, actul de indentitate.

“Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar.

ADVERTISEMENT

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conducătorii de trotinete electrice, obligați să-și semnalizeze trecerea

Pentru a se evita accidentele, cei care se deplasează cu trotinetele electrice nu mai au voie să treacă pe lângă o persoană fără un sistem de avertizare sonoră, luminoasă sau fără un sistem de frânare.

ADVERTISEMENT

″În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace şi să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu”, mai transmite sursa citată.

ADVERTISEMENT

Persoanele sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise nu au voie pe trotineta electrică

De asemenea, s-a stabilit că o persoană nu mai are voie să folosească trotineta electrică atunci când se află sub influenţa alcoolului ori a drogurilor.

Nu mai este permisă nici circulația cu trotinetele electrice pe partea carosabilă, atunci când aceasta este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Totodată, nu se mai poate circula fără a menține contactul cu solul. Mai exact, prin noua Hotărâre de Guvern, a fost modificată Ordonanței de urgență nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice

”Astăzi, 4 octombrie a.c., în ședința de Guvern a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice”, se mai arată într-un comunicat al MAI.

ADVERTISEMENT
Tags: