Alegeri 2024

Noi reguli pentru partidele şi alianţele care nu au reprezentanţi în secţiile de votare. BEC a facut anunțul

Partidele şi alianţele care nu au reprezentanţi în secţiile de votare pot nominaliza câte un singur delegat pe secție, la alegerile din data de 9 iunie.
24.05.2024 | 18:23
Noi reguli pentru partidele si aliantele care nu au reprezentanti in sectiile de votare BEC a facut anuntul
Noi reguli pentru partidele şi alianţele care nu au reprezentanţi în secţiile de votare. Sursa foto: Hepta.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, prin hotărâre, procedura de acreditare a delegaţilor partidelor și alianțelor care participă la alegerile din data de 9 iunie şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare.

BEC: ”Pot nominaliza câte un singur delegat pe secție”

Reprezentanții BEC au decis că partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare pot nominaliza câte un singur delegat pentru o secţie de votare.

ADVERTISEMENT

Potrivit hotărârii BEC, nu pot desemna delegaţi alianţele electorale în alcătuirea cărora intră partide politice, alianţe politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au deja reprezentanți în biroul electoral al secţiei de votare.

De asemenea, tot vineri reprezentanții BEC au transmis care este procedura de acreditare a delegaților în cazul secțiilor de votare din țară.

ADVERTISEMENT

Aceasta se face ”de către birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, la cererea scrisă a partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale sau a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare din ţară.”

Biroul Electoral Central atrage atenția că cererea de acreditare a delegațiilor trebuie ”formulată cu cel puţin cinci zile înaintea datei scrutinului.”

ADVERTISEMENT

În cazul secțiilor de votare din străinătate, procedura de acreditare a delegaților partidelor și alianțelor care participă la alegerile din data de 9 iunie este ușor diferită.

Asta pentru că acreditarea delegaţilor se face de către Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, însă tot la cererea scrisă a partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale sau a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare din străinătate.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în cazul acreditărilor delegațiilor pentru secțiile de votare din țară, cererea pentru secțiile din străinătate trebuie formulată cu cel puţin cinci zile înaintea datei alegerilor.

ADVERTISEMENT