News

Noi reguli pentru persoanele cu simptome de Covid-19. Ce a transmis Ministerul Sănătății

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte persoanele care au simptome de coronavirus. Ce trebuie acestea să știe despre testarea acasă sau la un centru de recoltare.
24.01.2022 | 16:05
Noi reguli pentru persoanele cu simptome de Covid19 Ce a transmis Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Cei care au simptome de coronavirus trebuie să urmeze noi reguli. Ministerul Sănătății a transmis care sunt procedurile care trebuie urmate în acest caz.

Astfel, cei care au simptomele specifice infectării cu coronavirus și vor să fie testați PCR trebuie să știe că e nevoie să solicite acest lucru către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

ADVERTISEMENT

Mesajul autorităților despre regulile de testare

Acest lucru se poate face fie prin telefon, la 021-9462, sau prin platforma online, care este disponibilă pe dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/.

„Creşterea capacităţii de testare şi testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, da

ADVERTISEMENT

r şi pentru a preveni,pecât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.

Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea”, transmit autorităţile.

ADVERTISEMENT

Cei care nu se pot deplasa, dintr-un motiv sau altul, trebuie să specifice acest lucru încă de la început, pentru ca ei să fie trecuți pe lista persoanelor în așteptare pentru testarea acasă.

În cazul celor care se pot deplasa, dar fără a utiliza mijloacele de transport în comun, DSP le transmite centrele aflate în apropierea lor unde se pot testa.

ADVERTISEMENT

Ce informații trebuie să prezinte pacientul suspect de Covid-19

Pacientul trebuie să își dea adresa de mail pentru a putea primi acolo mai multe date cu ajutorul cărora să poată face testul și să fie identificat la centrul de testare.

Este vorba, mai precis, despre numărul de înregistrare al cererii, numele solicitantului și CNP-ul parțial anonimizat. La centele de recoltare trebuie prezentată dovadă că a fost înregistrată testarea la DSP București.

În caz contrar, lor nu li se vor preleva probe, pe scurt, nu vor fi testați.

Când totul a mers conform regulilor, persoana în cauză, suspectă de coronavirus, trebuie să meargă la domicilului său să aștepte rezultatul testului pentru coronavirus.

Acesta va fi primit prin mail sau sms din aplicația CORONAFORMS.

De aici înainte mai sunt doar două posibilități: prima, cea fericită în care testul e negativ și persoana își poate vedea liniștită de viață în continuare.

A doua este cea în care persoana testată este pozitivă la coronavirus. În acest caz, ea trebuie să contacteze medicul de familie, care îi va spune ce e de făcut.

ADVERTISEMENT