News

Noi reguli pentru românii care călătoresc în Marea Britanie. MAE a făcut anunțul

23.12.2020 | 23:42
Noi reguli pentru romanii care calatoresc in Marea Britanie MAE a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vine cu noi precizări privind regimul de vize şi condiţiile de călătorie pentru cetăţenii români în Marea Britanie şi Irlanda de Nord de la 1 ianuarie 2021, când Brexitul intră în vigoare.

Potrivit comunicatului transmis miercuri, 23 decembrie, cetăţenii români vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru şederi de scurtă durată (în scop turistic, în vizită etc) fără a avea nevoie de o viză de intrare. Cu toate acestea, cei care doresc să muncească vor fi nevoiți să obţină în prealabil o viză de intrare.

ADVERTISEMENT

Autorităţile britanice au operaţionalizat deja procedurile pentru primirea de solicitări de viză în următoarele scopuri: studii, activităţi de muncă (muncitori calificaţi, lucrători înalt calificaţi în anumite domenii/Global Talent, personal medical şi asistenţi), afaceri (inovare, desfăşurarea de afaceri tip start-up). Solicitanţii trebuie să știe că vor avea de plătit și o taxă de viză.

MAE anunță regimul de vize și condițiile de călătorie în Marea Britanie

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va asuma pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România. Din această perspectivă, regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii europeni, inclusiv cei români, se vor schimba. 

ADVERTISEMENT

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări, referitoare la regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii români în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, începând cu data de 1 ianuarie 2021: 

Conform noilor reglementări anunțate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, începând cu 1 ianuarie 2021, cetățenii români vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru șederi de scurtă durată (ex.  în scop turistic, în vizită etc.) pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de o viză de intrare.  Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

Până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se va putea realiza în baza pașaportului sau a cărții de identitate românești valabile, iar ulterior acestei date se va putea călători doar pe baza pașaportului valabil (pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar).

Cetățenii români care intră sub incidența Programului EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la data de 31 decembrie 2025.

ADVERTISEMENT

Cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de viză din partea autorităților britanice. Autoritățile britanice au prevăzut două modalități pentru obținerea vizei, astfel:

  • Cetățenii români posesori ai unui pașaport simplu electronic pot obține viza online, prin accesarea paginii de internet (https://www.gov.uk/browse/visas-immigration). În cadrul acestui portal, solicitanții au la dispoziție un ghid conținând procedura detaliată de obținere a vizei.
  • Persoanele care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, utilizând o aplicație pentru telefoane inteligente (tip smartphone). MAE subliniază că solicitările pentru obținerea vizei nu se pot depune în baza cărții de identitate.

Autoritățile britanice au operaționalizat deja procedurile pentru primirea de solicitări de viză în următoarele scopuri: studii, activități de muncă (muncitori calificați, lucrători înalt calificați în anumite domenii/Global Talent, personal medical și asistenți), afaceri (inovare, desfășurarea de afaceri tip start-up). Solicitanții de viză vor avea de plătit o taxă de viză.

ADVERTISEMENT