News

Saloanele nu mai pot face tatuaje minorilor. Piercingurile se pot realiza numai cu acordul părinților

Noi reglementări pentru saloanele de înfrumusețare. Tatuajele pentru minori vor fi interzise, iar piercingurile se fac doar cu acord de la părinți
21.05.2024 | 12:26
Saloanele nu mai pot face tatuaje minorilor Piercingurile se pot realiza numai cu acordul parintilor
Restricții stricte pentru tatuaje. Minorii nu mai pot fi tatuați și nici să-și facă piercing fără acordul părinților. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Saloanele specializate nu au permisiunea de a realiza tatuaje cosmetice sau artistice persoanelor sub 18 ani, nici piercinguri corporale sau implanturi dermale la minori, cu excepția celor făcute în zona urechii și cu acordul părinților.

Saloanele nu vor mai avea voie să tatueze minori

Aceste reguli sunt stipulate într-un Ordin al ministrului Sănătății, care aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și cele de tatuaje, piercing și implanturi dermale, recent intrat în vigoare, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, documentul interzice efectuarea procedurilor medicale estetice invazive și a celor estetice ce utilizează produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale în saloanele de înfrumusețare.

Ordinul nr. 1648/2024, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și intrat recent în vigoare, stabilește mai multe reguli pentru funcționarea saloanelor de înfrumusețare și a celor de tatuaje. Printre alte dispoziții, actul normativ introduce mai multe interdicții referitoare la tatuare, implantare dermală și piercing.

ADVERTISEMENT

„Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui.

Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, se arată în prevederile articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul semnat de Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Noul ordin interzice piercingulrile în zonele intime

Documentul interzice „efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale” și „mutilarea genitală sub orice formă, precum și orice altă procedură care poate fi definită ca o circumcizie la femei”, subliniind că „nu este luat în considerare acordul femeilor pentru niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Ordinul ministrului Sănătății stabilește reguli stricte pentru funcționarea saloanelor de înfrumusețare și a celor de tatuaje. Actul normativ detaliază pașii ce trebuie urmați înainte, în timpul și după anumite proceduri, materialele folosite și categoriile de profesioniști autorizați să efectueze anumite proceduri.

ADVERTISEMENT

Conform acestui act normativ, „toate procedurile estetice din saloanele de înfrumusețare trebuie realizate cu produse cosmetice autorizate și doar de către personal calificat, cu pregătire profesională conform standardelor ocupaționale”.

Ordinul mai prevede că „în saloanele de înfrumusețare sunt interzise procedurile estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive și cele care folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion...
Wizz Air pregăteşte zboruri către o destinaţie populară din Asia. Biletele de avion ar putea costa sub 100 de euro
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor...
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Nicolae Guță, tarif demn de ”rege al manelelor”. Cât cere solistul pentru un...
Nicolae Guță, tarif demn de ”rege al manelelor”. Cât cere solistul pentru un eveniment privat
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au...
Orașul din România distrus complet de Ceaușescu. Zeci de mii de locuințe au fost demolate