News

Noi reguli pentru supermarketuri. Ce va apărea obligatoriu pe etichetele produselor pe care românii adoră să le mănânce

Vor fi introduse modificări legislative, care vor aduce noi reguli pentru supermarketuri. Ce se va întâmpla cu aceste produse
25.10.2023 | 08:47
Noi reguli pentru supermarketuri Ce va aparea obligatoriu pe etichetele produselor pe care romanii adora sa le manance
Noi reguli pentru supermarketuri. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noi reguli pentru supermarketuri. În curând, produsele adorate de români vor fi etichetate diferit, potrivit modificărilor legislative. Este vorba despre produsele din carne, care vor ajunge pe rafturile magazinelor din România.

Noi reguli pentru supermarketuri. Ce va apărea pe etichetele produselor din carne

Mai exact, prețul cu care supermarketul a cumpărat produsul respectiv, atât de pe piața internă, cât și de pe piața externă, va fi afișat pe etichetă. Astfel, clienții vor afla care a fost adaosul comercial al magazinului din care fac cumpărăturile.

ADVERTISEMENT

Pe etichetă va fi vizibil codul QR. Pentru a afla cu cât a cumpărat magazinul de la producător respectivul produs din carne, va trebui să scanăm codul QR. Așa cum era de așteptat, proprietarii societăților comerciale nu sunt de acord cu această inițiativă legislativă.

Ei consideră că prețul de achiziție ar trebui să fie confidențial. „ Nu îi înţeleg scopul. Cu ce ajută clientul final, prin a-mi şti preţul de achiziţie. Acest preţ eu cred că e un lucru confidenţial între client şi furnizor.

ADVERTISEMENT

Mi se pare normal acum să avem şi un cod QR unde să-mi afişez op-urile salariilor, op-urile la stat, tva ul pe care l-am plătit”, a declarat proprietarul unui magazin, pentru Observator News.

Carnea sintetică nu va mai fi vândută în România

Proiectul de lege a fost adoptat, luni, de Senat. Mai mult, conform inițiativei, se va interzice vânzarea cărnii sintetice, obținute în laborator, pe piața din țara noastră. De asemenea, produsele românești vor fi marcate cu tricolorul țării.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere din lege se referă la schimbarea locului cărnii pe rafturile supermarketurilor. Concret, carnea care provine din România va fi expusă într-o vitrină separată. Și în privința mezelurilor, materia primă ar trebui să fie din țară.

„Dacă vorbim de mezeluri, aici la fel materia primă trebuie să fie din România. Va fi prezentat şi procentul de carne care există în produsele respective”, a menționat Călin-Gheorghe Matieș, comisia de agricultură Senat, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Propunerea de lege a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, motivându-se necesitatea de a urmări „sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”. Proiectul a trecut de Senat și va fi dezbătut în Camera Deputaților.

 

ADVERTISEMENT