Sport

Noi relaxări ale restricțiilor pe teritoriul României. Cum se vor juca FCSB – Rapid și Dinamo – Chindia?

Guvernul va aproba, miercuri, un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând de joi, iar 10 propuneri au legătură cu competițiile sportive.
08.12.2021 | 10:45
Noi relaxari ale restrictiilor pe teritoriul Romaniei Cum se vor juca FCSB  Rapid si Dinamo  Chindia
ADVERTISEMENT
08-12-2021
08:50

Suporterii FCSB se pregătesc să facă show la meciul cu Rapid

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat noile relaxări ale restricțiilor existente în României. Pe plan sportiv, arenele pot fi umplute la competițiile sportive la 50% din capacitate, iar evenimentele se pot organiza între orele 5:00 și 22:00.

Noutatea din anexa Hotărârii CNSU din 7 decembrie este că la evenimentele sportive pot asista, pe lângă persoanele vaccinate cu schema completă și cele care au trecut prin boală în ultimele șase luni, oamenii care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR făcut în urmă cu maximum 72 de ore sau al unui test rapid făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Imediat, grupările bucureștene s-au mobilizat și au făcut apel la suporteri să vină la meciuri. FCSB, care pe 15 decembrie întâlnește Rapid, de la ora 20:30, în etapa a 20-a a Ligii I, a anunțat că Arena Națională, acolo unde va avea loc confruntarea, va fi deschisă pentru fani la o capacitate de 50%. Altfel spus, în tribune pot lua loc 27.817 spectatori.

Conform anexei la HCNSU din 7 decembrie 2021, (…) vor avea acces (…) următoarele categorii de persoane:

– Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

– Persoanele care certifică faptul că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi de la confirmarea infectării cu SARS-CoV-2.

– Persoanele care prezintă un test PCR negativ efectuat în urmă cu maxim 72 de ore, respectiv un test antigen negativ efectuat în urmă cu maxim 48 de ore”, se menționează în comunicatul FCSB de pe facebook.

Prețurile biletelor sunt următoarele: 20 de lei la peluză, 35 de lei la Tribuna 2, 50 de lei la VIP 3, 75 de lei la VIP 2 și 100 de lei la VIP 1. În tur, meciul a avut loc tot pe Arena Națională, iar Rapid s-a impus cu 1-09, după autogolul lui Vinicius.

La rândul ei, Peluza Cătălin Hîldan a anunțat, tot pe facebook, că urmatoarea partidă se joacă cu spectatori. „Dinamo București, echipa din Stefan cel Mare, joacă altfel dacă ești prezent in PCH!”, este anunțul făcut. La meci pot asista 7.650 de oameni.

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a prezentat care sunt noile relaxări ale restricțiilor existente pe teritoriul României, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de joi, 9 decembrie.

Arenele pot fi umplute la competițiile sportive la 50% din capaacitate

Cele mai importante modificări care au legătură cu domeniul sportiv sunt legate de capacitatea arenelor care pot primi spectatori și a orelor de începere a respoectivelor evenimente.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă până miercuri, inclusiv, tribunele pot fi umplute la 30% din capacitate, începând cu ziua de joi cifra este de 50%. De asemenea, dacă până miercuri competițiile sportive puteau fi organizate în intervalul orar 5.00–21:00, de joi ora limită este 22:00.

Activităţile limitate acum la 30% vor fi limitate la 50% (teatre, cinematografe, evenimente sportive), dar respectând regulile: vaccinaţi, testaţi, trecuţi prin boală”, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Pot efectua activități în aer liber doar grupuri de cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună

La sesiunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă şi măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID 19.

Clar că situaţia noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni, astfel, după mai multe discuţii, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă care vor modifica restricţiile care au fost până la acest moment”, a mai declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

DSU a propus menţinerea interdicţiei desfăşurării activităţilor recreative şi sportive în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

De asemenea, s-a mai propus ca activitatea cu publicul a operatorilor economici în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

ADVERTISEMENT

Nu se poate depăși 50% din capacitatea maximă a spaţiului la piscinele de la interior

Două relaxări au legătură cu activitatea în ștranduri și piscine. Concret, se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

În plus, s-a propus ca activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de sport/fitness să se desfăşoare în condiţiile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.

10 propuneri de relaxare au legătură cu domeniul sportiv

De precizat că Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Iată, în continuare, care sunt măsurile de prevenire şi control a infecţiilor propuse a se aplica pe durata stării de alertă, care au legătură mcu domeniul sportiv.

  • Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie astfel încât să acopere gura şi nasul, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spaţiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloace de transport în comun, locul de muncă, pieţe, târguri şi locurile unde se formează cozi, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
  • Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane: cele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.
  • Se propune menţinerea posibilităţii desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii.
  • Se propune ca organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive pe teritoriul României, în spaţii închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00 – 22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
  • Se propune menţinerea interdicţiei desfăşurării activităţilor recreative şi sportive în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
  • Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
  • Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
  • Se propune ca activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de sport/fitness să se desfăşoare în condiţiile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.
ADVERTISEMENT
Tags: