News

Noi restricții în fața valului 5. Este luată în calcul testarea săptămânală a angajaților din domeniile critice

CNSU a propus o serie de restricții înaintea valului 5, iar printre acestea se numără testarea săptămânală a angajaților din domeniile vitale, dar și alte măsuri care vizează limitarea infectării.
05.01.2022 | 16:35
Noi restrictii in fata valului 5 Este luata in calcul testarea saptamanala a angajatilor din domeniile critice
ADVERTISEMENT

Creșterea constantă a numărului de infectări Covid-19 și perspectiva transformării Omicron în varianta dominată a coronavirusului în România și în restul lumii îi determină pe guvernanți să ia o serie de măsuri care vizează limitarea infectărilor și gestionarea situației din spitale.

Comitetul Național pentru situații de Urgență (CNSU) a aprobat o serie de măsuri care să ajute autoritățile române să gestioneze evoluția pandemiei. Astfel, una dintre propunerile făcute de către membrii comitetului vizează prelungirea, de pe 8 ianuarie 2022, cu 30 de zile a perioadei de alertă, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Propunerile CNSU pentru angajații din industriile critice

Măsurile propuse în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență vor avea efecte legate doar după ce vor fi aprobate de către Guvern, miniștri și/sau diferite autorități publice centrale. Cu toate acestea, acestea conturează strategia pe care mizează statul român în acest punct al pandemiei.

Una dintre cele mai importante propuneri formulate de către CNSU vizează persoanele care lucrează în infrastructura critică, indiferent dacă este deținută de către statul român sau de către o companie privată.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au propus ca cei care au funcții de administrație în cadrul companiilor din domenii critice să dispună măsuri suplimentare care vizează limitarea infectărilor cu noul coronavirus.

Printre măsurile propuse se numără testarea săptămânală a angajaților din domeniile critice, desfășurarea activităților economice în ture sau schimburi care să nu se suprapună.

ADVERTISEMENT

De asemenea, membrii comitetului au propus utilizarea măștilor care oferă un grad mai mare de protecție, clasa FFP2. De asemenea, autoritățile au propus interzicerea măștilor din material pentru a limita împrăștierea particulelor virale din 8 ianuarie.

Măsuri propuse pe perioada stării de alertă

Dacă propunerile CNSU vor fi aprobate în forma actuală de către Guvern, atunci, de pe 8 ianuarie, autoritățile vor impune purtarea măștilor medicale sau FFP2 în toate spațiile închise, fie ele deschise sau închise. Normele exacte de aplicare urmează să fie realizate de către Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

Această măsură ar putea avea și o serie de excepții: copii cu vârste mai mici de 5 ani, cei care lucrează singuri în birou, cei care desfășoară activități fizice intense, dar și reprezentanții cultelor în timpul slujbelor sau prezentatorii TV, cu respectarea unei distanțe minime de 3 metri față de cei din jur.

Este propusă menținerea restricțiilor actuale legate de modul în care se vor desfășura întâlnirile publice, indiferent de natura lor. Normele de aplicare ale acestei propuneri urmează să fie realizate de către ministerele de resort.

CNSU propunere limitarea intrării în țară a persoanelor din anumite țări și chiar interzicerea trecerii graniței de către cetățenii străini care vin din state precum: Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola şi Zambia

ADVERTISEMENT