News

Noi restricții pentru persoanele care ajung în România în prag de sărbători. De când intră în vigoare noile măsuri aprobate de CNSU

Persoanele care doresc să intre în România în următoarea lună se vor supune anumitor restricții. Contează nu doar dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală, ci și zona de unde vin.
07.12.2021 | 00:12
Noi restrictii pentru persoanele care ajung in Romania in prag de sarbatori De cand intra in vigoare noile masuri aprobate de CNSU
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat noi măsuri restrictive pentru persoanele ce ajung în România.

Noile măsuri se aplică începând cu data de 10 ianuarie 2021, ora 00:00 și vor fi în vigoare cel puțin până la data de 8 ianuarie 2022, ora 24:00.

ADVERTISEMENT

Astfel, persoanele care vin din state membre UE, din Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană vor sta în carantină timp de 14 zile, în următoarele situații:

  • persoanele care sosesc din zona Verde sau Galbenă și nu prezintă dovada vaccinării, dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară ori dovada testării negative RT-PCR pentru COVID19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
  • persoanele care sosesc din zona Roșie și nu prezintă dovada vaccinării sau dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară
ADVERTISEMENT

Ce excepții de la reguli intră în vigoare

Vor sta în carantină timp de 10 zile persoanele nevaccinate sau cele care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile dinaintea intrării în țară și care vin din state membre UE, ale SEE sau din Confederația Elvețiană, în cazul în care acestea se află în zona roșie, doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru  cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Există și excepții de la regulile de mai sus, cum ar fi copiii cu vârsta de cel mult de 12 ani, tinerii cu vârste între 12 și 16 ani care prezintă un test negativ din ultimele 72 de ore sau persoanele nevaccinate ori neconfirmate pozitiv, în cazul în care rămân pe teritoriul României cel mult 72 de ore, prezentând rezultatul unui test negativ realizat într-un interval de cel mult 72 de ore.

ADVERTISEMENT

Carantină de 14 zile pentru călătorii din afara Uniunii Europene

Vezi AICI întreaga hotărâre CNSU privind noile restricții la intrarea în România.

Vor sta în carantină de 14 zile persoane ce sosesc din state terțe (altele decât cele anterior amintite) și care nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, stau în carantină timp de 10 zile persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă vin din state terțe și dacă prezintă rezultatul unui test PCR realizat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.

ADVERTISEMENT

Și în această situație există anumite excepții. Din nou, vorbim despre excepțiile prezentate anterior, dar și despre persoane aflate în tranzit pe teritoriul țării, lucrătorii transfrontalieri, membri ai delegațiilor sportive sau conducătorii anumitor vehicule.

ADVERTISEMENT