News

Noi sancțiuni pentru vânzarea țigărilor către minori. Proiecul de lege al unui lider PNL

14.03.2021 | 16:24
Noi sanctiuni pentru vanzarea tigarilor catre minori Proiecul de lege al unui lider PNL
Sancțiuni speciale pentru magazinele care vând țigări minorilor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vânzarea țigărilor către minori ar putea fi sancționată după alte reguli, în cazul adoptării unui proiect inițiat de către deputatul PNL Florin Roman. Proiectul prevede înăspirea sancțiunilor, dar este eliminată posibilitatea închiderii permanente a magazinelor în care s-a comis fapta.

Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun prevede o sancționare în trei etape a comercializării țigărilor către minori, cu sancțiuni care cresc în mod gradual, în funcție de numărul abaterilor.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege inițiat de către Florin Roman elimină posibilitatea închiderii definitive a magazinelor, dar mărește cuantumul amenzilor, iar suspendarea temporară a activității se aplică de la prima abatere.

Amenzi mai mari pentru vânzarea țigărilor către minori

În  momentul de față, încălcarea restricțiilor impuse agenților economice în ce privește vânzarea țigărilor „se sancționează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

ADVERTISEMENT

Florin Roman propune instituirea unui regim diferit pentru vânzarea țigărilor către minori, regim în care sancțiunile pecuniare sunt mai dure, dar este eliminată posibilitatea închiderii definitive a unității.

Astfel, pentru prima abatere amenda crește de la 5.000 la 10.000 de lei, iar suspendarea activității se aplică imediat, nu de la a doua abatere.

ADVERTISEMENT

În plus, suspendarea activității nu se face „până la remedierea situației”, ci pentru un termen clar de 30 de zile. În schimb, este compensată înăsprirea sancțiunilor prin faptul că nu mai este luată în calcul închiderea definitivă a unității la a treia abatere.

Florin Roman susține că proiectul său de lege este menit să stopeze accesul minorilor la produsele din tutun, însă nu expunerea de motive a legii nu menționează considerentele pentru care este eliminată sancțiunea închiderii definite a unității.

ADVERTISEMENT

Sunt operatori economici care, poate din cauza unor pedepse mici, nu respectă aceste interdicții, preferând obținerea unui câștig financiar facil, dar imoral, în detrimentul sănătății minorilor”, susține Florin Roman.

 

ADVERTISEMENT
Tags: