News

Noi scheme de fraudă în România. Cum ajung să fie înșelați românii și să piardă bani. Avertismentul DNSC

Reprezentanții Directoratului de Securitate Cibernetică ne avertizează că hackerii s-au adaptat vremurilor în care trăim, astfel că nimeni nu mai este în siguranță pe internet.
31.05.2024 | 00:25
Noi scheme de frauda in Romania Cum ajung sa fie inselati romanii si sa piarda bani Avertismentul DNSC
Noi scheme de fraudă în România. Cum ajung să fie înșelați românii și să piardă bani. Avertismentul DNSC. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

În consecință, oamenii trebuie să fie mult mai atenți și să respecte anumite sfaturi mai ales că în 2024 mai toată lumea face cumpărături online. Acest obicei poate crea vulnerabilități în rândul românilor care vor primi mesaje false din partea hackerilor, cu intenția clară de a le fura datele.

Cum ajung să fie înșelați românii și să piardă bani. Avertismentul DNSC

”Frecvenţa crescută a cumpărăturilor online ne face să primim adesea notificări, mesaje sau email-uri de la servicii de curierat sau Poştă. Infractorii cibernetici profită de această rutină, încercând să exploateze noile obiceiuri pentru a ne întinde capcane pe internet.

ADVERTISEMENT

Aşadar, dorim să vă atragem atenţia asupra câtorva exemple recente raportate de utilizatori. În acestea atacatorii trimit SMS-uri pretinzând că sunt de la Poşta Română”, au explicat reprezentanții DNSC.

Conform specialiștilor, la modă printre infractori este SMishing-ul, o formă de tip phishing, dar cum mesaje SMS. Iată cum funcționează această metodă. ”Mesaje text frauduloase cu link-uri de phishing:

ADVERTISEMENT

infractorii trimit mesaje care par să provină de la surse de încredere, cum ar fi companii de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conţine un link care, odată accesat, redirecţionează victima către un site web fals, unde infractorii încearcă să colecteze informaţii despre conturi bancare, date de autentificare şi informaţii personale.

Aceste site-uri-clonă pot arăta foarte asemănător cu site-ul legitim al companiei în numele căreia pare a fi trimis mesajul (ex: Poşta Română), dar au denumiri diferite şi sunt controlate de atacatori”, transmit experții. Așadar, românii trebuie să știe cum să se protejeze de această metodă, denumită smishing.

ADVERTISEMENT

Sfaturile date de specialiștii în securitate cibernetică românilor

În primul rând, DNSC le transmite oamenilor să nu facă ”click pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute, și nici să nu apeleze numere de telefon primite şi nu răspundă la astfel de mesaje suspecte”. ”Nu furnizați niciodată informaţii sensibile prin SMS”, mai sunt sfătuiți românii.

Desigur, chiar dacă poate fi costisitor, românii sunt sfătuiți să-și instaleze un program software antivirus pe telefon, care poate fi util în momentele de neatenție. ”Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să furnizaţi date de urgenţă”, mai arată experții în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT

În final, DNSC le explică oamenilor ce trebuie să facă dacă ajung victime ale acestor situații nedorite. ”Contactaţi imediat banca dumneavoastră, în cazul în care aţi furnizat date de card sau date de autentificare la contul dumneavoastră și schimbaţi parolele pentru acele conturile online ale căror date le-aţi furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înşelătoare şi activaţi autentificarea în doi paşi (2FA)”, mai este precizat în comunicatul specialiștilor în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită