News

Noi schimbări în învățământ. Ce note vor dispărea. Ce se întâmplă cu calificativele

15.08.2019 | 14:36
Se schimbă sistemul de notare a elevilor

Se schimbă sistemul de notare a elevilor! O propunere legislativă vine cu schimbări majore în sistemul de educație din România. Aceste prevederi au loc în Planul de educație 2019-2030! Așadar, acestea sunt primele schimăpri dintr-o serie de modificări care vor restructura sistemul de educație din România.

Se schimbă sistemul de notare a elevilor

Un nou proiect de lege propus de Ministerul Educației vrea să schimbe drastic sistemul de învățământ. Una dintre noile prevederi ale inițiativei legislative prevede ca elevii din clasa a V-a și până într-a 12-a să fie notați de la 4 la 10, iar pentru elevii din clasele primare, vor dispărea calificativele.

“Restructurarea sistemului de notare la ciclul secundar prin limitarea notarii esecului cu nota 4 (un singur prag) si a succesului cu note intre 5 si 10, utilizand o scala de notare cu 3 niveluri de reusita (minimala, medie, superioara)”, prevede documentul Plan de actiune pentru educatie 2019 – 2030, semnat de Ecaterina Andronescu, înainte să fi fost demisă.

Se schimbă sistemul de notare a elevilor
Se schimbă sistemul de notare a elevilor

Dispar notele 1,2 și 3 din catalog

Cu alte cuvinte, notele 1,2 și 3 dispar iar nota 4 va consemna eșecul, 5 va fi pragul de reușită cu intrevalele 5-6 minimal, 7-8 mediu și 9-10 superior. În ceea ce privește calificativele și acestea ar urma să dispară. De pildă, în loc să fie notat cu insuficient un elev, învățătorul va trebui să il ajute să rezolve mai bine cerințele.

Reamintim că Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcția de ministru al Educației, după niște declarații controversate făcute la o televiziune din România, în cazul crimelor din Caracal. Ministrul Educaţiei a afirmat că Alexandra nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie, susţinând că pe „vremea ei” fetele erau educate de către părinţi să se nu urce cu străinii în maşină şi că atunci când purtau cheia la gât, copiii erau învăţaţi în cadrul familiei şi al şcolii să fie mult mai responsabili.