Valul de scumpiri la alimente nu a trecut, iar românii ar putea fi afectați de noi majorări privind prețul produselor chiar înainte de Paște. În ultimul an, alimentele și băuturile au înregistrat scumpiri cu peste 4 la sută, în medie, conform INS.
O analiză publicată de Ziarul Financiar arată că majorările de prețuri sunt între 2 și 10 la sută, iar ritmul ascendent nu pare să fie stopat. Dintr-un total de 30 de produse, doar cinci dintre acestea au înregistrat scăderi privind prețurile.
Vorbim de cartofi, zahăr, făină, mălai și unt. În medie, produsele din România, fie că vorbim de alimente sau băuturi, au înregistrat scumpiri de 4,54 la sută, așa cum arătau datele Institutului Național de Statistică.
În acest context, tot mai mulți români preferă să cumpere doar produsele de bază și sunt atenți la prețuri. Un coș săptămânal de cumpărături a ajuns să coste și 600 de lei, conform sursei citate.
Situația nu se va îmbunătăți în perioada următoare, iar specialiștii cred că vor avea loc noi scumpiri la unele dintre produsele de bază pentru masa de Paște. De exemplu, prețul verdețurilor ar putea suferi noi modificări, arată România TV.
În ceea ce privește carnea de miel, vedeta preparatelor din perioada sărbătorilor pascale, prețul va fi similar celui de anul trecut. De pildă, o pulpă se vinde cu până la 35 de lei kilogramul.
Pe de altă parte, prețul ouălor s-ar putea scumpi cu 30 la sută înainte de Paște. Fermierii iau în calcul aceste majorări după ce exporturile au explodat. Însă, Consiliul Concurenței atenționează că aceste scumpiri nejustificate sunt ilegale și vor fi luate măsuri în privința comercianților.
„De Paşte creşte preţul unor produse. Lucrurile astea, până la un punct, sunt normale. Dacă se cumpără mai mult, se vând mai multe ouă de Paşte, e normal să apară o creştere a preţurilor. E posibil să declanşăm investigaţii şi să considerăm că sunt fapte anticoncurenţiale”, declara șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pentru Observator News.