News

Noi scumpiri pentru români. Cresc tarifele pentru colectarea gunoiului

Noi vești neplăcute pentru români. Tarifele pentru colectarea gunoiului vor crește în toată țara. Motivul acestor majorări.
29.11.2022 | 07:07
Noi scumpiri pentru romani Cresc tarifele pentru colectarea gunoiului
Primăriile din țară vor crește tarifele pentru colectarea gunoiului. Motivul acestei decizii. Sursa foto: digi24.ro
ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, România e codașa Uniunii Europene la reciclarea gunoiului. În ciuda faptului că peste 90% dintre români au auzit de colectarea separată, numai 13% colectează selectiv.

Primăriile din țară vor crește tarifele pentru colectarea gunoiului. Motivul acestei decizii

În aceste condiții, Ministerul Mediului a venit cu o serie de modificări legislative care prevăd colectarea separată a deşeurilor în absolut toate localităţile. Acestea prevăd construirea unor așa-zise insule ecologice digitalizate.

ADVERTISEMENT

În consecință, tarifele pentru colectarea gunoiului vor crește în toată țara, notează jurnaliștii de la Antena 3.

Primăriile din România sunt obligate să vină cu modificări importante privind modul în care se colectează deșeurile. Aceste instituții au misiunea de a pune la cale un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare.

ADVERTISEMENT

Aceleași instituții sunt responsabile de montarea acelor insule ecologice digitalizate amintite anterior. Ele vor trebui dotate cu recipiente dedicate pentru colectarea selectivă de: hârtie, metal, plastic sau sticlă.

Toate UAT-urile din țară au termen ca până la 1 ianuarie 2025 să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile, dar și pe cea a deșeurilor periculoase provenite din deșeuri menajere.

ADVERTISEMENT

Tarifele pentru serviciile de colectare a gunoiului, stabilite de o singură instituție

Începând cu luna noiembrie, Unitățile Administrativ Teritoriale din țară au la dispoziție 45 de zile să înceapă recalcularea tarifelor.

Sursa citată mai notează că tarifele pentru toate aceste servicii de salubrizare vor fi stabilite de o singură instituție. E vorba de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC)

ADVERTISEMENT

După noile modificările de ordin legislativ, fiecare operator de salubritate publică din România are obligația de a trimite către ANRSC o listă de prețuri pentru fiecare serviciu prestat.

Totodată, aceste companii trebuie să spună ce sumă de bani doresc pentru serviciile de ridicare, de tratare sau de sortare a deșeurilor, în funcție de ce serviciu prestează pentru fiecare primărie în parte.

Recent, Ministerul Mediului a anunțat lansarea unei campanii de 10 milioane de lei prin care speră să convingă românii să recicleze.

”Anual autoritățile publice locale sunt obligate să plătească acele contribuții la fondul de mediu în cazul în care nu realizează țintele pe care le impune comisia si în mod indirect Ministerul Mediului.

În 2020, comunitățile prin primării au plătit peste 110 mil de lei la fondul de mediu ca o contribuție pentru nerealizarea țintelor la nivel de comună sau de oraș. Această sumă a crescut la 224 de mil în 2021. Și probabil suma va fi și mai mare în 2022”, a spus Tanczos Barna, ministrul mediului, într-o conferință de presă.

Campania de informare va debuta online și pe rețelele de socializare de la 1 decembrie.

ADVERTISEMENT