Liga Campionilor, cea mai importantă competiţie continentală inter-cluburi, a pornit la drum în ediţia 2024-2025 cu o mare schimbare referitoare la sistemul de desfăşurare. Din păcate pentru România, ţara noastră e printre puţinele ţări care nu sunt reprezentate, nici cu echipe, nici cu jucători.
Faţă de anii precedenţi, UEFA a decis să renunţe la faza grupelor, înlocuită cu o fază principală, în care toate cele 36 de formaţii calificate se întrec într-un clasament general. Prin tragere la sorţi, fiecare echipă a primit 8 adversare diferite, cu patru meciuri acasă şi patru în deplasare.
Participarea României s-a redus la parcursul decent al campioanei FCSB, care a fost eliminată în penultimul tur preliminar de Sparta Praga, o echipă care a reuşit în cele din urmă să se alăture la ”masa bogaţilor”. S-au făcut astfel 11 ani de când o echipă românească a fost ultima dată în toamna europeană a Ligii Campionilor, este vorba despre FCSB în 2013.
La fel de neplăcut pentru noi este și faptul că această ediție a Ligii Campionilor se desfășoară fără niciun jucător român, o realitate îngrijorătoare în condițiile în care 39 de țări din cele 55 afiliate la UEFA au cel puțin un fotbalist în cea mai importantă competiție continentală.
În primul rând sunt cele 16 națiuni, în frunte cu marile forțe ale Europei, care au reușit să califice echipe în faza principală a Ligii Campionilor, cea mai surprinzătoare prezenţă fiind cea a Slovaciei, prin Slovan Bratislava, o formaţie mai slab cotată decât campioana României, FCSB.
Urmează apoi contingentul de 23 de ţări care nu au echipe calificate în Champions League, dar care sunt reprezentate prin jucători, mai mult sau mai puţin. Cele mai surprinzătoare sunt Luxemburg, Bulgaria, Georgia, Armenia sau Kosovo, ultima fiind naţionala pe care România a zdrobit-o cu 3-0 în deplasare, în Liga Naţiunilor.
În schimb, România se află pe ”lista neagră” a țărilor din coada acestei statistici, printre cele 16 națiuni care nu se regăsesc în loturile echipelor calificate în Liga Campionilor. Enumerarea acestora e rușinoasă pentru fotbalul românesc, a cărei națională a pătruns la Euro 2024 în optimi, adică în Top 16.
Practic, în afară de România şi Țara Galilor, sunt doar țări ”pitice” în fotbalul european, plasate mai mereu în ultimele urne la tragerile la sorți. Este vorba de Kazahstan, Azerbaidjan, Feroe, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta, Andorra, San Marino şi Liechtenstein.
Din păcate, semnalul de alarmă dat de lipsa jucătorilor de top, care să evolueze în Liga Campionilor, e tras de mulţi ani. De exemplu, în sezonul trecut l-am avut doar pe Horaţiu Moldovan, care n-a evoluat deloc la Atletico Madrid, iar ultimul român titular la o echipă de Liga Campionilor a fost un alt portar, Ciprian Tătăruşanu, care între timp s-a retras din activitate, pe vremea când juca la AC Milan.