News

Noi simptome îngrijorătoare asociate vaccinării cu AstraZeneca, cercetate în Norvegia

13.03.2021 | 22:52
ADVERTISEMENT

Autoritățile sanitare din Norvegia au semnalat apariția unor cazuri de hemoragii cutanate în cazul unor persoane relativ tinere cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca. Hemoragiile ar putea fi un semne al scăderii numărului de trombocite din sânge, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Deocamdată, nu a fost stabilită o legătură evidentă a acestor situații cu vaccinarea, însă Institutul de Sănătate Publică din Norvegia că este un  lucru grav și a invitat toate persoanele sub 50 de ani care prezintă simptome la mai mult de trei zile de la vaccinare să meargă la medic.

ADVERTISEMENT

Norvegia suspendase deja administrarea vaccinului AstraZeneca, pe fondul temerilor că ar putea provoca formarea de cheaguri de sânge care să ducă la tromboze.

Trei cazuri de hemoragii cutanate

O persoană căreia i s-a administrat serul de la AstraZeneca a murit în urma unei hemoragii cerebrale, iar trei angajați din domeniul sănătății au fost internați la Spitalul Universitar din Oslo cu cheaguri de sânge și hemoragii cutanate.

ADVERTISEMENT

Specialiștii norvegieni încearcă să stabilească dacă există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge.

Norvegia, alături de Islanda și Danemarca, au anunțat joi că suspendă utilizarea vaccinurilor AstraZeneca până când se vor clarifica chestiunile legate de efectele adverse observate.

ADVERTISEMENT

Aşteptăm informaţii pentru a vedea dacă există o legătură cu vaccinarea”, a declarat un reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Geir Bukholm.

De asemenea, agenţia norvegiană pentru medicamente a anunțat că „examinează mai atent rapoartele privind cheaguri de sânge şi sângerări pentru toate vaccinurile contra coronavirusului”.

ADVERTISEMENT

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri că nu există „niciun motiv” pentru a stopa folosirea vaccinului AstraZeneca şi că până acum nu a fost găsită nicio legătură de tip cauză-efect între vaccin şi formarea de cheaguri de sânge.

Totuși, și alte țări au suspendat utilizarea unor loturi de vaccin după ce au fost semnalate apariția unor probleme legate de coagularea sângelui la persoane vaccinate cu AstraZeneca. Printre ele se află România, Austria și Italia.

ADVERTISEMENT
Tags: