News

Noi studii privind sindromul asociat cu Covid-19 care îi afectează pe copii. Când apare și ce simptome are boala

30.06.2020 | 16:07
Noi studii privind sindromul asociat cu Covid19 care ii afecteaza pe copii Cand apare si ce simptome are boala
ADVERTISEMENT

O serie importantă de noi studii privind sindromul asociat cu Covid-19 care îi afectează pe copii au fost făcute publice de cercetători.

Luni, oamenii de știință din SUA au prezentat noi date relevante despre sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C), o afecțiune asemănătoare bolii Kawasaki, ce îi afectează pe copiii infectați cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Aceste cercetări indică perioada în care se infectează copiii cu noua maladie, dar și simptomele diferite față de coronavirus care apar asupra organismului micuților.

Cercetătorii au emis noi studii privind sindromul asociat cu Covid-19 care îi afectează pe copii

Până în prezent, noua boală a afectat cel puțin 1.000 copii pe întreaga planetă. Cele două noi studii, publicate în New England Journal of Medicine (NEJM), au inclus aproape 300 de copii şi tineri cu vârsta de cel mult 21 de ani, care au fost testați pozitiv cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Inițial, asocierea dintre afecțiunea asemănătoare bolii Kawasaki la copii și Covid-19 a fost raportată în mai multe state din Europa, în principal în Italia, Marea Britanie, Franța și Spania. Ulterior, acestea au început să investigheze situația și să vadă legăturile dintre cele două afecțiuni.

Din datele preliminare ale studiilor realizate peste ocean, se pare că sindromul apare la mai multe săptămâni după infectarea cu Covid-19. Un prim studiu, care a luat în calcul date la nivelul SUA, a calculat o durată medie de 25 de zile după diagnosticul de coronavirus.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe al doilea, care a analizat doar pacienți din New York, acesta indică faptul că majoritatea cazurilor au fost identificate la circa o lună după vârful pandemiei în oraşul respectiv.

Simptomele noii boli, diferite aproape total de cele ale Covid-19

Sindromul asociat Covid-19 afectează foarte rar tinerii de sub 21 de ani. Incidența bolii este, conform sursei citate, de 2 cazuri la 100.000 de persoane cu vârste sub 21 de ani.

ADVERTISEMENT

În comparația cu manifestările noului coronavirus, simptomele cele mai frecvente ale afecțiunii în rândul copiilor nu sunt respiratorii: peste 80% dintre cei afectați suferă de tulburări gastrointestinale (dureri abdominale, greaţă, vărsături sau diaree), iar mulți au prezentat erupţii cutanate, în special cei sub cinci ani.

Absolut toţi copiii cu MIS-C au prezentat febră, în general pentru o perioadă de peste cinci zile. La 80% dintre copiii cu MIS-C este afectat sistemul cardiovascular, iar la 8-9% s-a dezvoltat anevrism al arterelor coronariene.

Comparabilă este etapa de terapite intensivă la care ajung atât cei în vârstă cu Covid-19, cât și copiii cu MIS-C. Un procent de 80% dintre micuții cu MIS-C au fost internați la ATI, 20% au primit susținere respiratorie invazivă, iar 2% au decedat.

ADVERTISEMENT