Ministerul Apărării de la Baku a acuzat duminică că pozițiile sale militare din sudul țării au fost atacate cu focuri de arme ușoare și mortiere de către trupele armene. De cealaltă parte, Erevanul a negat informația, până la această oră neexistând surse independente care să confirme sau să infirme această informați.
Autoritățile azere au acuzat duminică forțele armene că au tras asupra pozițiilor azere din provincia Syunik din sudul Azerbaijan-ului, acuzații respinse de Erevan. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a afirmat într-o declarație că forțele armene au deschis focul cu arme ușoare duminică dimineața din zona Goris, fără a oferi însă detalii suplimentare.
„La 16 martie, în jurul orei 09:45, unități ale forțelor armate armene au deschis focul cu arme de calibru mic asupra pozițiilor armatei azere de pe pozițiile lor din apropierea așezării Digh din regiunea Gorus”, a transmis Ministerul Apărării, citat de presa de la Baku.
Acuzația a fost negată vehement de oficialii armeni, care i-au acuzat pe omologii lor azeri de răspândirea știri false. Ministerul Apărării din Armenia a precizat că informația „nu corespunde realității”.
„Mesajul Ministerului Apărării din Azerbaidjan potrivit căruia, la 16 martie, în jurul orei 09:45, unități ale forțelor armate ale Republicii Armenia au deschis focul în direcția pozițiilor azere situate în partea de sud-est a zonei de frontieră nu este adevărat”, se arată în comunicatul ministerului armean.
Baku și Erevan au declarat joi că au convenit asupra textului unui acord care să pună capăt celor aproape patru decenii de conflict dintre cele două țări, într-un progres neașteptat în negocierile de pace.
Răspunzând la acuzațiile de duminică, Armenia a declarat că a „propus înființarea unui mecanism comun armeano-azerbaidjanian pentru investigarea încălcărilor încetării focului și a incidentelor conexe”, dar că Azerbaidjanul nu a răspuns la propunere.
Cele două țări post-sovietice au purtat o serie de războaie de la sfârșitul anilor 1980, când Nagorno-Karabah, o regiune din Azerbaidjan care avea la acea vreme o populație majoritar etnică armeană, s-a desprins de Azerbaidjan cu sprijinul Armeniei.