News

Noi tensiuni între NATO și Rusia. Kremlinul acuză Alianța că vrea să invadeze Ucraina. Putin: ”Băieţi, pentru noi aceasta este o ameninţare reală”

Rusia acuză Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că invadează Ucraina. Vladimir Putin a ținut să puncteze că situația reprezintă ”o ameninţare reală.”
17.01.2022 | 22:55
Noi tensiuni intre NATO si Rusia Kremlinul acuza Alianta ca vrea sa invadeze Ucraina Putin Baieti pentru noi aceasta este o amenintare reala
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuză NATO că desfășoară o ”invazie treptată a Ucrainei” și că nu s-a ținut de promisiunea potrivit căreia nu se va extinde către est, făcută în timpul reunificării Germaniei.

Dmitri Peskov a subliniat că de la o zi la alta, NATO se apropie tot mai mult de granițele Rusiei, iar scopul nu este acela de a proteja, ci de a confrunta.

ADVERTISEMENT

Dmitri Peskov: ”NATO este o organizație care a fost creată pentru confruntare”

”Asistăm la o invazie treptată a Ucrainei de către NATO, cu infrastructura sa, instructorii săi, stocurile sale de arme defensive și ofensive.

În opinia noastră, NATO este o organizație care a fost creată pentru confruntare, nu pentru protecție. Iar NATO nu este un porumbel al păcii, stabilității și prosperității.

ADVERTISEMENT

Și această armată de confruntare se apropie din ce în ce mai mult de granițele noastre, în fiecare zi”, a spus Peskov într-un interviu pentru CNN.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: ”Excludem desfășurarea de arme ofensive în Ucraina”

Totodată, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a precizat că Rusia nu are scopul de a instala arme ofensive în Ucraina. Drept urmare, nu poate permite un astfel de lucru din partea NATO.

ADVERTISEMENT

”Nu putem exclude ca partenerii noștri, Statele Unite și NATO, să poată desfășura arme ofensive pe teritoriul Ucrainei.

Noi, la rândul nostru, excludem desfășurarea de arme ofensive acolo. De aceea avem nevoie de garanții stabilite legal”, a mai declarat Peskov.

ADVERTISEMENT

Peskov a mai declarat în interviul său că relaţiile dintre NATO şi Rusia au ajuns în ultima vreme la o ”linie roşie”, pe care ”Moscova nu o mai poate suporta”.

”Şi acesta a fost principalul motiv pentru care preşedintele Putin a spus: Băieţi, pentru noi aceasta este o ameninţare reală.

Şi aceasta este o ameninţare reală la adresa stabilităţii şi securităţii din Europa şi a arhitecturii europene de securitate”, a mai transmis Peskov.

Dmitri Peskov a reamintit că SUA a promis că nu-și va extinde infrastructura NATO către est, însă nu s-a concretizat acest lucru și pe cale juridică.

Ambasadorul rus la OSCE, Aleksander Lukaşevici, a reamintit și el joi că SUA a făcut promisiunea în anul 1990, lui Gorbaciov, prin intermediul secretarului de stat american, James Baker.

Rusia încă își menține soldații la granița cu Ucraina

Toate aceste declarații ale lui Dmitri Peskov au fost făcute în contextul în care Rusia încă nu și-a retras trupele militare de la granița Ucrainei. 100.000 de soldați par că așteaptă să acționeze la un semnal al Kremlinului.

ADVERTISEMENT