News

Noi tensiuni între Taiwan și China. Armata din Taipei amenință Beijingul cu un răspuns militar: ”Vom exercita acest drept, fără excepție”

Tensiuni în creștere între Taiwan și China, după o perioadă în care părea că lucrurile s-au liniștit. Taipeiul a amenințat oficial Beijing că va folosi armata pentru a se apăra.
01.09.2022 | 07:13
Noi tensiuni intre Taiwan si China Armata din Taipei ameninta Beijingul cu un raspuns militar Vom exercita acest drept fara exceptie
Armata din Taiwan, pregătită să riposteze. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oficialii taiwanezi au transmis că nu vor ezita să folosească forța militară pentru a răspunde tachinărilor chineze. Între timp, SUA își anunță din nou susținerea pentru Taipei, dar Beijing le reamintește că insula aparține Chinei.

Taiwan amenință China cu răspuns militar

“În cazul avioanelor şi navelor care pătrund pe teritoriul nostru, armata naţională va exercita dreptul la autoapărare şi contraatac, fără excepţie”, a anunțat Lin Wen-Huang, adjunctul şefului Statului Major din Taiwan.

ADVERTISEMENT

Militarii taiwanezi au tras mai multe focuri de avertisment asupra unei drone venite din China, care s-a apropiat neautorizat de insula Erdan. Președintele Tsai Ing-Wen ordonase ”acțiuni puternice” de contracarare a oricăror provocări venite din partea Beijingului.

Același scenariu s-a întâmplat aproape de insulele Kinmen, aflate lângă Xiamen și Quanzhou. Și aici armata a fost nevoită să trimită focuri de avertisment asupra unor drone care se aflau acolo fără permisiune.

ADVERTISEMENT

Între timp, chinezii reamintesc că Taiwan le aparține. “În primul rând, trebuie să vă spun că Taiwanul este o provincie a Chinei, nu are un aşa-numit Minister al Apărării. Autorităţile taiwaneze îşi manifestă nervozitatea, este fără sens”, a punctat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe.

SUA nu recunosc independența Taiwanului, însă susțin militar această insulă. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a transmis că Statele Unite nu pot accepta modul în care China vrea să ”modifice permanent” statutul Taiwanului.

ADVERTISEMENT

“Preocupările exprimate de liderii din Taiwan sunt de înţeles ţinând cont de activităţile agresive, incisive, coercitive şi, ca să spun clar, care nu sunt necesare, pe care China continuă să le desfăşoare la nivel militar în Strâmtoarea Taiwan şi în acea zonă“, a declarat Kirby.

Drept răspuns, americanii au trimis în Strâmtoarea Taiwan mai multe nave militare, gest care a provocat, din nou, indignarea Chinei. Tensiunile sunt la cote înalte în zonă după vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

ADVERTISEMENT

China a efectuat un exercițiu militar de o săptămână, simulând cucerirea insulei. Cu toate acestea, asiaticii nu au trecut la fapte și s-au rezumat la a pune presiune la nivel declarativ.

ADVERTISEMENT
Tags: