News

Noi zile libere pentru români. Ce minivacanţă se anunţă în iunie

Se anunță noi zile libere legale pentru români în luna iunie și cel puțin o minivacanță în debut de sezon cald.
21.05.2021 | 12:42
Noi zile libere pentru romani Ce minivacanta se anunta in iunie
Noi zile libere pentru români. Ce minivacanţă se anunţă în iunie. Sursa foto: cnn.com
ADVERTISEMENT

În iunie, prima lună de vară, românii, vor avea parte de o zi liberă în timpul săptămânii şi un weekend prelungit de 3 zile, ca urmare a faptului că urmează Ziua Copilului şi Rusaliile.

Mai exact, ziua de 1 iunie, care pică marțea în acest an, va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Zilei Internaționale a Copilului.

ADVERTISEMENT

Apoi, de Rusalii, cetățenii din țară se pot bucura de o primă minivacanță a sezonului estival, întinsă pe durata a trei zile.

Zile libere pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță

La fel ca precedenta lună, cea în care 1 mai și sărbătoarea de Paște au adus o minivacanță prelungită, și în luna iunie, angajații din România vor beneficia de o perioadă liberă mai extinsă.

ADVERTISEMENT

În prima lună de vară se sărbătoresc Rusaliile în data de 20 şi 21 iunie, respectiv duminică şi luni. În ciuda faptului că data de 20 iunie se identifică cu o zi de duminică, ziua de 21 cade într-o zi de luni şi astfel le aduce salariaţilor un weekend prelungit de 3 zile: 19, 20 și 21 iunie.

Mulți români sperau ca în iunie să beneficieze de două minivacanțe, dat fiind faptul că 1 iunie pică într-o zi de marți.

ADVERTISEMENT

Autoritățile, prin vocea ministrului Muncii, Raluca Turcan, au spus că nu poate fi vorba de acest lucru.

Astfel, mai mult ca sigur, 1 iunie este o dată care cel mai probabil nu va fi legată de ultimul weekend din mai pentru o minivacanță, spune oficialul Guvernului.

ADVERTISEMENT

”Din punctul meu de vedere, nu va exista o punte între ziua de duminică, 30 mai, și marți, 1 Iunie, care este zi liberă prin lege, dar dacă va exista o altă decizie, ne vom conforma”, a spus Turcan pentru Edupedu.ro în urmă cu două zile.

Lista zilelor libere rămase până la finalul anului în curs

După zilele libere din iunie, românii nu mai au perioade de repaus decât în august, iar apoi abia în noiembrie, de Sfântul Andrei. Iată lista ”liberelor” rămase de primit în acest an:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți;
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Legea spune că angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii din țară care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: