ADVERTISEMENT
News

Noi zile libere pentru români. Ce minivacanţă se anunţă în iunie

Se anunță noi zile libere legale pentru români în luna iunie și cel puțin o minivacanță în debut de sezon cald.
Autor: Adrian Baciu | 21.05.2021 | 12:42
Noi zile libere pentru români. Ce minivacanţă se anunţă în iunie
Noi zile libere pentru români. Ce minivacanţă se anunţă în iunie. Sursa foto: cnn.com

În iunie, prima lună de vară, românii, vor avea parte de o zi liberă în timpul săptămânii şi un weekend prelungit de 3 zile, ca urmare a faptului că urmează Ziua Copilului şi Rusaliile.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ziua de 1 iunie, care pică marțea în acest an, va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Zilei Internaționale a Copilului.

Apoi, de Rusalii, cetățenii din țară se pot bucura de o primă minivacanță a sezonului estival, întinsă pe durata a trei zile.

Zile libere pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță

La fel ca precedenta lună, cea în care 1 mai și sărbătoarea de Paște au adus o minivacanță prelungită, și în luna iunie, angajații din România vor beneficia de o perioadă liberă mai extinsă.

ADVERTISEMENT

În prima lună de vară se sărbătoresc Rusaliile în data de 20 şi 21 iunie, respectiv duminică şi luni. În ciuda faptului că data de 20 iunie se identifică cu o zi de duminică, ziua de 21 cade într-o zi de luni şi astfel le aduce salariaţilor un weekend prelungit de 3 zile: 19, 20 și 21 iunie.

Mulți români sperau ca în iunie să beneficieze de două minivacanțe, dat fiind faptul că 1 iunie pică într-o zi de marți.

Autoritățile, prin vocea ministrului Muncii, Raluca Turcan, au spus că nu poate fi vorba de acest lucru.

ADVERTISEMENT

Astfel, mai mult ca sigur, 1 iunie este o dată care cel mai probabil nu va fi legată de ultimul weekend din mai pentru o minivacanță, spune oficialul Guvernului.

”Din punctul meu de vedere, nu va exista o punte între ziua de duminică, 30 mai, și marți, 1 Iunie, care este zi liberă prin lege, dar dacă va exista o altă decizie, ne vom conforma”, a spus Turcan pentru Edupedu.ro în urmă cu două zile.

ADVERTISEMENT

Lista zilelor libere rămase până la finalul anului în curs

După zilele libere din iunie, românii nu mai au perioade de repaus decât în august, iar apoi abia în noiembrie, de Sfântul Andrei. Iată lista ”liberelor” rămase de primit în acest an:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți;
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
ADVERTISEMENT

Legea spune că angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii din țară care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!