News

Noile cărți de identitate, dimensiuni cât un card bancar! Ce se întâmplă dacă nu optați pentru cip

| 26.03.2019 | 09:58
Noi documente de identitate, din luna iulie

Românii vor putea opta între cărţile de identitate cu sau fără cip, dupa ce Uniunea Europeana va impune schimbarea formatului acestor documente şi introducerea unor noi elemente de siguranţă, în baza unui act normativ care va apărea în luna iulie.

Românii vor avea noi documente de identitate

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef Cătalin Aurel Giulescu, a declarat, luni, la Arad, că românii vor fi cei care vor opta dacă vor sau nu un act de identitate cu cip. Aceeaşi sursă precizează însă că românii trebuie să aibă acte de identate cu cip, dacă vor să mai circule în uniunea Europeană.

“In acest sens, si la nivelul Romaniei vor fi adoptate masuri in scopul respectarii dispozitiilor acestui regulament (…) Masurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate”, a declarat Giulescu. Noile cărţi de identitate vor avea formatul unui card bancar.

Noi documente de identitate
Noile documente de identitate vor arata ca niste carduri bancare

Noile buletine vor arăta ca nişte carduri bancare

“In Camera Deputatilor exista din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul Romaniei, este in dezbaterea Camerei Deputatilor, el a fost temporizat tocmai tinandu-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii initiat de Comisia Europeana. Cu siguranta procedurile vor fi reluate dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii a regulamentului. Acel proiect de lege introduce optiunea cetateanului in ceea ce priveste tipul de document pe care si-l doreste. (…) Cetateanul va avea posibilitatea sa solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care sa nu contina acel cip. Este foarte posibil ca cetateanul sa nu poata calatori in spatiul UE cu acel document fara cip”, a spus Giulescu.

Cătalin Aurel Giulescu a precizat că ţările UE vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea măsurilor prevăzute în regulamentul ce va intra în vigoare vara aceasta, dar actualele documente de identitate vor continua să fie valabile până când vor expira.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!