News

Noile modele de declarații pe proprie răspundere, valabile de astăzi. Patru tipuri distincte, stabilite de autorități. Descarcă aici documentele

26.03.2021 | 13:47
Noile modele de declaratii pe proprie raspundere valabile de astazi Patru tipuri distincte stabilite de autoritati Descarca aici documentele
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității modelele de declarații pe proprie răspundere pe care vor trebui  să le utilizeze românii pentru  a ieși din casă în intervalele de timp în care este restricționată libertatea de circulație.

Două modele sunt pentru declarația de propria răspundere necesară ieșirii din case pe durata nopții, în intervalul orar 22.00-05.00 și pentru adeverința eliberată de angajator.

ADVERTISEMENT

Celelalte două, tot o declarație pe proprie răspundere și o adeverință de la angajator, sunt valabile pentru localitățile în care rata de incidență a cazurilor de infectare cu coronavirus este mai mare de 4‰.

Doar patru motive posibile de ieșire din casă

Primul model de declarație este valabil pentru toate localitățile, în cazul persoanelor care circulă între orele 22 și 05.00 și trebuie să conțină numele și prenumele, domiciliul, reședința (în cazul în care persoana locuiește la altă adresă decât cea trecută în cartea de identitate), precum și locul și data nașterii.

ADVERTISEMENT

Există doar patru motive pentru care este permisă ieșirea din locuință. Primul este interesul profesional, iar în acest caz în declarație trebuie trecut numele și sediul companiei sau instituției la care persoana respectivă lucrează, precum și punctele de lucru în care angajatul își desfășoară activitatea. Celelalte trei motive ce pot fi invocate  sunt: „asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță (inclusiv vaccinare); achiziționarea de medicamente; îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru al familiei”. După completarea acestor rubrici, mai trebuie trecute data și semnătura. Modelul acestei declarații poate fi descărcat AICI.

Pentru deplasările în interes de  serviciu între orele 22.00 și 05.00, este disponibil și un model de adeverință eliberată de către angajator, care poate fi descărcat AICI.

ADVERTISEMENT

Ultimele două modele sunt modelul declarației pe proprie răspundere și al adeverinței de la angajator pentru localitățile care depășesc rata de incidență de 4‰ (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), respectiv 7,5‰ (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii). Este vorba de localitățile în care restricțiile sunt valabile de la ora 20.00, nu de la ora 22.00, precum în cazul localităților cu rată de incidență mai mică de 4‰. Aceste două modele sunt identice cu cele dinainte, cu excepția orei de la care intră în vigoare restricțiile de circulație, 20.00 în loc de 22.00.

Potrivit precizărilor Grupului de Comunicare Strategică, declarația pe propria răspundere poate fi scrisă de mână, cu condiția să aibă incluse toate datele din varianta prezentată oficiale. De asemenea, declarația poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a persoanei care folosește declarația și data pentru care este valabilă declarația.

ADVERTISEMENT

În ce privește adeverințele, acestea nu pot fi scrise de mână, dar pot fi stocate pe dispozitive electronice. „Adeverința de la angajator poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului și data la care a fost redactată adeverința”, a precizat GCS.

Autoritățile au prezentat un nou set de restricții la nivel național, după ce valul 3 al pandemiei s-a accentuat. Astfel, în funcție de incidența cazurilor de Covid-19, ieșirea din casă va fi interzisă după ora 20, iar magazinele vor fi închise la ora 18.

Unde incidența este peste 4 la mie: vineri, sâmbătă și duminică, circulația va fi permisă până la ora 20. Operatorii economici pot funcționa până la ora 18, în aceleași zile de weekend. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 4 la mie. Dacă incidența trece de 7,5 la mie, circulația va fi permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, la fel pentru operatorii economici, funcționarea va fi premisă până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7,5 la mie.

ADVERTISEMENT