News

Ce taxe vor creşte de la 1 august 2022. Noile modificări la Codul Fiscal, adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat OUG privind modificarea Codului Fiscal. Sunt prevăzute o serie de taxe care se vor aplica de la 1 august 2022, dar și de la 1 ianuarie 2023.
15.07.2022 | 13:44
Ce taxe vor creste de la 1 august 2022 Noile modificari la Codul Fiscal adoptate de Guvern
Codul Fiscat va fi modificat. Ce taxe a introdus Guvernul pentru români. Sursa foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

S-au făcut noi modificări la Codul Fiscal. Guvernul a adoptat, vineri, într-o ședință OUG care prevede o serie de taxe, aplicabile din luna august 2022, dar și din ianuarie 2023.

Codul Fiscal va fi modificat. Ce taxe cresc de la 1 august 2022

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a precizat că noile majorări au fost discutate cu reprezentați ai mediului de afaceri și s-au stabilit ajustări. De luna viitoare de exemplu, românii vor scoate mai mulți bani pentru un pachet de țigări și alcool.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor fi taxate și băuturile fără alcool, cu adaos de zahăr/îndulcitori sau cele aromatizate. Jocurile de noroc vor avea, la fel, taxe mai mari de pe 1 august.

Printre altele, noile modificări de la 1 august prevăd și diminuarea plafonului prin care se acordă facilități în construcții și industria alimentară, de la suma de30.000 de lei la cea de 10.000 de lei. Câciu consideră că salariile românilor care lucrează în construcții ar trebui să fie mai mari.

ADVERTISEMENT

”80% din salariaţii din construcţii sunt la această facilitate. Cred că ar fi bine şi din partea constructorilor să facă un efort în interiorul facilităţii între 3.000 şi 10.000 să ridice un pic salariile muncitorilor. Repet, 80% dintre muncitorii din construcţii sunt plătiţi cu salariul minim de 3.000 de lei. 3.000 de lei în 2022 nu sunt egali cu 3.000 de lei din 2018.

Şi să nu uităm un lucru: statul decontează aceste cheltuieli prin investiţiile pe care le face. Şi aş vrea să finanţăm cheltuielile din construcţii pentru investiţiile statului şi ale autorităţilor locale şi să păstrăm forţa de muncă în ţară, iar facilităţile să vizeze realizarea unei Românii dezvoltate”, a transmis Adrian Câciu, în conferința de presă după ședința Guvernului.

ADVERTISEMENT

Ce taxe cresc de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, industria HoReCa trebuie să se pregătească de noi tarife. Se va elimina impozitul specific domeniului, dar va crește cel pe dividente, de la 5%, la 8%.

Totodată, microîntreprinderile nu vor mai avea voie fără niciun angajat, vor fi obligate să aibă cel puțin unul. Este prevăzută și o ajustare a plafonului pentru cei cu venituri independente, precum PFA-urile, firmele individuale. Se va aplica o reducere de la 100.000 de eurp, la 25.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Noua OUG include și un impozit de 33% pe beneficiile salariale, față de salariul existent deja, dar și contribuții care vor trebui achitate de către cei cu contracte part-time .

Astfel, dacă cumulul unor astfel de contracte este la nivelul unui venit minim, atunci contribuțiile vor fi proporționale cu lucratul part-time, dar dacă nu, atunci taxele se vor plăti la nivelul salariului minim. Sunt, însă, și unele excepții, în acest caz: studenții până în 26 de ani, pensionarii, persoane cu handicap și elevi.

”Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de reduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil”, a mai transmis Câciu.

Aceste schimbări ar aduce, estimativ, 1, 2 miliarde de lei în 2022 și 10, 5 miliarde de lei în 2023, în plus, la bugetul național, potrivit reprezentanților Guvernului.

ADVERTISEMENT