Noile modificari la loteria bonurilor fiscale. Se vor acorda maximum 100 de premii

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale, stabilind ca se va acorda un numar de maximum de 100 de...
27.05.2015 | 16:11
Noile modificari la loteria bonurilor fiscale Se vor acorda maximum 100 de premii
ADVERTISEMENT

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale, stabilind ca se va acorda un numar de maximum de 100 de premii. Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 183 de voturi “pentru”, 91 “impotriva” si 10 abtineri.

In dezbaterile din plen, deputatul liberal Andreea Paul a sustinut ca “Guvernul Ponta schimba mai des regulile fiscale decat se schimba vremea”.

ADVERTISEMENT

“Nu exista un rau mai mare facut de vreun ministru de Finante decat pacaleala fiscala. Modificarile fiscale dese si nepregatite cu un singur scop: folosirea Codului fiscal ca instrument politic de imagine, din ratiuni pur electorale. Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitarii bacsisului, supusa schimbarii schimbarilor. Ambele masuri initiate si ratate de catre actualul Guvern au transformat civismul fiscal in amuzamentul fiscal”, a sustinut Paul.

Ea a anuntat ca PNL nu va vota proiectul de lege. “Masura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptata. (…) Nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra veniturilor bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar este cheltuiala de 10 milioane de lei pentru premierea castigatorilor din fondurile dedicate actiunilor generale ale Ministerului Finantelor”, a afirmat Andreea Paul.

ADVERTISEMENT

In opinia acesteia, loteria bonurilor fiscale este o “pacaleala”, deoarece “ceea ce a fost adoptat si aplicat acum o luna se modifica in prezent in sensul limitarii numarului de castigatori”.

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, a spus ca numai in primul trimestru al anului 2015 veniturile suplimentare la bugetul de stat si ca efect al acestei masuri sunt de 1,2 miliarde de lei, adaugand ca propunerea legislativa intruneste toate masurile pentru a putea sa fie pusa in practica.

ADVERTISEMENT

Pe de alta parte, deputatul liberal Gheorghe Ialomitianu a sustinut ca Guvernul prin aceasta masura nu se adreseaza cumparatorului, ci celor care aduna bonurile fiscale, vanzatorilor.

Potrivit raportului Comisiei de buget, la extragerea loteriei bonurilor fiscale se va acorda un numar de maximum de 100 de premii. Unitatea teritoriala a administratiei fiscale unde a fost depus in original bonul fiscal castigator va elibera titularului bonului o copie pe care este scris ca este conform cu originalul si contine un numar unic de inregistrare atribuit automat printr-o aplicatie informatica la nivel national.
O lista cu bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala.

ADVERTISEMENT

Daca in urma centralizarii listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se va constata depasirea numarului maxim de premii care se acorda, se va proceda la extragerea aleatorie a unui numar de 100 de bonuri fiscale castigatoare.

In situatiile in care ulterior efectuarii unei extrageri se constata erori de natura tehnica in desfasurarea acesteia care nu vizeaza caracterul sau aleator, se va considera ca extragerea a fost efectuata corect, iar premiile se vor acorda castigatorilor in urma extragerii si dupa desfasurarea procedurilor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 11 martie, Camera Deputatilor este for legislativ decizional.

Sursă: www.stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT