News

În ce condiții vor merge copiii la cursuri de luni. Noile reguli din școlile din România, anunțate de Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila

Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila au anunțat noile reguli privind funcționarea școlilor. Elevii vor merge la ore în funcție de rata de ocupare a spitalelor.
14.01.2022 | 13:38
In ce conditii vor merge copiii la cursuri de luni Noile reguli din scolile din Romania anuntate de Sorin Cimpeanu si Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Miniștrii sănătății și educației au transmis noile reguli privind funcționarea școlilor. Astfel, acestea se vor închide atunci când rata de ocupare a spitalelor din județ este de 75%.

Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, declarații despre orele fizice la școală

Ordinul comun al celor două ministere va intra în vigoare în câteva ore. Schimbarea este aceea că rata de vaccinare nu mai este luată în calcul pentru menținerea școlilor deschise, ci gradul de ocupare a paturilor din spitalele din județ.

ADVERTISEMENT

„Ordinul a fost semnat și publicat în Monitorul Oficial în două trei ore. Schimbările importante sunt: am decuplat de rata de incidență și de rata de vaccinare.

Parametrul privind vaccinarea persoanelor din învățământ a fost o măsură care a dus la vaccinarea a peste 70% a profesorilor”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Luni, toți copiii vor merge la școală, deoarece niciun județ nu este în acest scenariu. De asemenea, cursurile claselor în care se găsesc trei cazuri de Covid în șapte zile vor fi suspendate.

S-a schimbat abordarea către gradul de ocupare a spitalelor, pragul este de 75%. Luni, toate școlile și grădinoțele vor putea funcționa cu prezență fizică.

ADVERTISEMENT

Supendarea în clasele când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile. Se păstrează regula intrării în online când jumătate din clase au activitate fizică suspendată”, a spus ministrul.

Regulile vor fi aplicate în toată țara pentru fiecare județ, în timp ce București și Ilfov vor fi luate împreună. Modelul a mai fost adoptat și în alte țări.

ADVERTISEMENT

„Regulile vor fi aplicate în totată țara, excepție fiind București Ilfov, care vor fi luate împreună.

La nivelul unei școli e nevoie de decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Modelul nu e original, a fost adoptat în Franța până săptămâna trecută, privind orele suspendate în clase”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

„Ziua de referință este ziua de joi pentru săptămâna următoare”, a precizat ministrul.

Alexandru Rafila, declarații despre școli. În ce condiții vor fi ele deschise

Ministrul sănătății a precizat că tulpina Omicron are o transmisibilitate mult mai mare, așa că a fost nevoie ca noile reguli să fie adaptate.

Conform acestuia, numărul de persoane care sunt internate este de circa 2-2,5%, astfel că aceasta a fost considerată o „soluție rezonabilă”.

„Ne dorim să menținem școlile deschise, nu cu orice preț. Trebuie să adaptăm modul în care le ținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică și de particularitățile tupinii Omicron.

Are o transmisibilitate mult mai mare. Numărul de cazuri internate din numărul de cazuri noi e de 2-2,5%. 200, 250 de oameni sunt în spitale internate”, a spus ministrul.

Cine decide închiderea școlilor dintr-un județ

Închiderea școlilor este decisă de IJSU, iar măsura referitoare la pragul de ocupare al spitalelor a fost luată pentru ca sistemul de sănătate să nu fie afectat, dar și pentru ca școlile să funcționeze.

„Am reflectat să găsim o soluție rezonabilă care să permită funcționarea școlilor și luarea unor măsuri pentru a nu fi blocat sistemul de sănătate.

Școlile dintr-un județ se închid când 75% din paturile din spitale sunt ocupate. IJSU decide încetarea cursurilor, dar atingerea paramentrului să fie cât mai întârziată sau deloc”, a spus ministrul sănătății.

Care este gradul de ocupare a spitalelor din diverse județe

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că nu este niciun județ în situația de ocupare a paturilor de 75%, cea mai mare fiind în Suceava, de 34%.

„Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%”, a mai precizat el.

Pragul de 75% a fost stabilit împreună cu specialiștii în sănătate publică, iar redeschiderea lor va fi când pragul de ocupare din spitale va fi de sub 70%.

„De ce 75%? A fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică ca să fie redusă transmisibilitatea care să ducă până la scăderea la 70%.

3 cazuri e definiția epidemiei. Șapte zile e o perioadă de incubație”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT