Fotbal international

Noile schimbări din fotbal care intră în vigoare de la 1 iunie! Ce se întâmplă la penalty-uri şi se clarifică henţul

01.06.2020 | 18:30
Noile schimbari din fotbal care intra in vigoare de la 1 iunie Ce se intampla la penaltyuri si se clarifica hentul
ADVERTISEMENT

IFAB a anunțat noile reglementări din fotbal, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iunie și vor fi folosite inclusiv în România.

Noile schimbări din fotbal care intră în vigoare de la 1 iunie

IFAB, singurul for abilitat să modifice regulile din fotbal, a anunțat care sunt noile schimbări din fotbal și cum au modificat acordarea penalty-urilor și a hențurilor.

ADVERTISEMENT

„Un fotbalist care primește mingea într-o poziție afară din joc de la un adversar care o joacă voluntar (cu excepția unei intervenții salvatoare voite), inclusiv după un henț intenționat, nu se consideră că și-a creat astfel un avantaj.

Dacă portarul comite o infracțiune în timp ce adversarul care execută ratează penaltyul șutând în bare sau transversală, arbitrul nu va decide repetarea loviturii de pedeapsă, cu excepția cazurilor în care goalkeeperul influențează în mod evident execuția de la 11 metri.

ADVERTISEMENT

Dacă ambii comit infracțiuni simultan și penaltyul se ratează, nu se va repeta, iar executantul în culpă (și nu portarul) este sancționat cu un cartonaș de arbitru”, se mai arată în decizia IFAB.

S-a eliminat din regulament „câștigă posesia sau controlul”

Totodată, IFAB a eliminat din articol „câștigă posesia sau controlul”, iar acum se consideră ca parte sancționabilă cu henț porțiunea brațului de la baza inferioară a umărului spre antebraț.

ADVERTISEMENT

„Hențul involuntar al unui jucător aflat în atac va fi sancționat doar în cazul în care IMEDIAT se concluzionează cu un gol sau o ocazie clară de a înscrie pentru jucătorul și/sau echipa sa (de exemplu, după ce a fost comis hențul, mingea se deplasează pe o distanță mică ori există puține pase)”, se mai arată în modificările IFAB.

„Ca urmare a utilizării controversate care are loc în cazul VAR-ului în Premier League și a altor competiții (unde arbitrii nu se duc la cameră), în regulament a fost subliniat că va fi necesar ca arbitrii pentru a merge să verifice monitorul VAR în majoritatea meciurilor”, se mai arată în noile reguli privind arbitrajul video.

ADVERTISEMENT
Tags: