Nominalizarea președintelui SUA pentru Premiul Nobel pentru Pace de către rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a stârnit un val de reacții critice atât în rândul studenților universității, cât și al opiniei publice. Chiar dacă președintele interimar Ilie Bolojan a precizat că nu a fost consultat cu privire la acest demers, acțiunea rectorului SNSPA, un critic al președintelui Trump, este interpretată ca un semnal venit din partea Bucureștiului către noua administrație americană.
Demersul rectorului SNSPA de a-l nominaliza pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru pace a stârnit un val de critici în spațiul public românesc. O scrisoare publică semnată de foști absolvenți ai universității și o petiție Declic, în care cer universității retragerea propunerii, au apărut la scurt timp și au câteva sute de semnături. Alături de asta zeci de reacții critice, precum cea a gazetarului Cristian Tudor Popescu, au urmat propunerii lui Remus Pricopie.
Totuși, o altă explicație pentru acest gest care circulă în spațiul public este că asistăm la un demers de lobby către un președinte american sensibil la astfel de gesturi măgulitoare. Jurnalista Emilia Șercan subliniază, într-o postare pe Facebook, legăturile rectorului Pricopie cu centrele de putere de la București, arătând că acesta este și președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), celebra universitate înființată de Gabriel Oprea.
„Sistemul se folosește de Pricopie, rectorul unei universități respectabile, pentru a-l nominaliza pe Trump la Premiul Nobel. Mișcarea este făcută pentru a potoli furia lui Trump față de România din cauza poveștii cu anularea alegerilor și respingerea candidaturii șarlatanului de Georgescu”, a subliniat jurnalista. În plus, o interpretare similară a venit și din partea istoricului Mădălin Hodor, care a notat că demersul nu vizează un scop imediat și că s-ar potrivi personalității lui Trump. „Schema e cu bătaie un pic mai lungă decât înțeleg unii. Zic să mai așteptam un pic înainte să-l ardem pe rug pe om. Dacă nu prea le știi cu Trump e bine sa mai aștepți, înainte să o dai cu americanii care ne-au abandona”.
Vineri, într-o intervenție la postul Digi24, Remus Pricopie a negat că prin acest demers ar urmări un interes personal, precizând că a refuzat două posturi în diplomație în ultimii ani, și a subliniat că încheierea Războiului din Ucraina este în linie cu interesele țării noastre. „Fondul problemei este că în SUA avem un președinte care și-a asumat pacea în regiune. Donald Trump este un președinte atipic. Eu nu sunt de acord cu declarațiile acestuia, cum că Volodimir Zelenski este un dictator, dar trebuie să luăm din această situație ce putem construi pentru România, și anume componenta de pace.
Am văzut declarații halucinante ale unor oficiali locali. Suntem normali la cap, vrem să intrăm în război cu Trump?”, a declarat rectorul SNSPA, la Digi24, subliniind că România se află într-o poziție dificilă pe plan geo-strategic, și nu doar din cauza războiului provocat de Rusia. Președintele Ilie Bolojan a precizat doar că nu a fost consultat în legătură cu acest demers, spunând că nu comentează altfel acțiunea.
Trebuie subliniat că demersul rectorului SNSPA este cu atât mai surprinzător cu cât acesta s-a evidențiat drept un înfocat critic al mișcării suveraniste din România, fiind unul dintre cei care au contestat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. În plus, Remus Pricopie s-a dovedit un critic chiar al președintelui Donald Trump, contestând chiar victoria acestuia din alegerile din 2016, despre care a scris că au fost obținute cu ajutorul Kremlinului. Postarea este din luna septembrie a anului trecut.
Analistul de politică internațională Cristian Dorobanțu spune că dacă din exterior acest demers pare o încercare de joc diplomatic, este greu de înțeles ce succes ar putea avea în condițiile în care Trump pare neinteresat de această zonă a lumii.
„Din exterior arată ca o încercare de joc diplomatic. Nu știu dacă e o propunere în numele României, dar nu cred că e cazul în momentul de față. Astfel de lucruri se fac coordonat, la nivel înalt. Nu cred că momentan nu era cazul să ieșim în decor cu o astfel de propunere.
Poate fi înțeleasă ca o încercare de a ieși în față, de a avea niște relații amicale… dar discutăm despre un lider care nu este interesat de partea asta a Europei sau în general de Europa. E o chestiune de neînțeles momentan, plus că nu știu dacă se mai acceptă nominalizări, dacă nu e prea târziu”, a declarat acesta, pentru FANATIK.
Într-adevăr, nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace, care se fac în nume propriu, și nu în numele instituțiilor, se fac până la data de 31 ianuarie, deci demersul rectorului SNSPA este cel mult un mijloc de semnalizare. Pe de altă parte, politologul Cătălin Avramescu, fost consilier prezidențial și ambasador al României în Finlanda, este de părere că demersul este unul criticabil din toate punctele de vedere. Acesta subliniază că vorbim de un demers ce amintește de perioada comunistă în România.
„Noi totuși în România am trăit decenii întregi într-o arhitectură instituțională unde universitățile, academiile se întreceau în a gâdila orgoliul familiei conducătoare. Noi suntem într-o țară în care o aveam pe prima savantă mondială, pe madam Ceaușescu, și pe geniul Carpaților, tovarășul Ceaușescu. Elena era marea chimistă de renume mondial, și avea o carte, Polimerizarea stereospecifică a izoprenului. Și tu în România ai nerușinarea să vii după 30-40 de ani și să faci ce se făcea atunci, să gâdilăm pe cine știe cine. În al doilea rând, să spunem ok, Premiul Nobel pentru Pace, fie și lui Trump, dar unde-i pacea?”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul Avramescu.
Acesta este de părere că România nu trebuie să aibă o politică externă servilă față de persoana lui Donald Trump în condițiile în care și perioada sa de maximă putere în SUA este limitată, ba chiar s-ar putea încheia înainte de termen.
„Am văzut multe poziții pro-Trump la AUR. Ei își închipuie că îl mulțumesc cumva pe acesta prin aceste acțiuni. Problema este că el îi urăște de moarte pe europeni. El o spune că nu-i place Europa. El are repulsie față de europeni. Cu o agendă cvazi-rasistă nu ai la ce să te aștepți. Uitați-va la tratamentul adresat Canadei, cel mai loial aliat american timp de 200 de ani. Dacă el face asta cu Canada, ce credeți că putem face noi să-i facem pe plac.
Trebuie să avem verticalitate, să ne urmărim interesele pe baza unor principii morale și politice clare. Trump nu este regele absolut al Americii. O bună parte din administrație, din republicani se distanțează de el. Să nu ne închipuim că tipul acesta de bufonerie va merge la nesfârșit. Va veni o vreme când se va schimba centrul de putere în Washington. Avem alegeri în doar doi ani, și republicanii vor pierde majoritatea din Congres. E posibil să vedem chiar debarcarea lui Trump înainte de termen, și nu văd de ce trebuie să dăm din coadă în fața acestui om cu probleme de comportament”, a mai declarat politologul, pentru FANATIK.
Surse din mediul de informații au declarat pentru FANATIK că demersul rectorului SNSPA nu are nicio legătură cu România, fiind poate cel mult un mijloc de semnalizare către administrația Trump din partea unor centre de putere de la București. O ipoteză este că ar putea fi o contrapropunere la recenta candidatură a lui Victor Ponta.
„Mă îndoiesc că e vorba de vreun joc diplomatic la mijloc. Pricopie este un pro-american convins, tot timpul a fost în relații foarte bune cu Ambasada SUA la București, dar altfel gestul este foarte greu de înțeles. Pare un fel de captatio benevolentiae, să recupereze un pic din ceea ce au câștigat alții.
Cred că este un fel de contrapunere, să atingă orgoliul cuiva … Momentul este bine ales, pentru că după ce povestea cu Georgescu s-a dovedit necâștigătoare pe mâna americană, toată lumea se îngrijorează acum de accesul pe care-l are Ponta. Și atunci probabil că el vine să recupereze terenul pierdut în fața lui Ponta la noua administrația.
Nu are nicio treabă cu România. Mi se pare un românism rău de tot căzut. Atragerea atenției că în România mai sunt unii care vor să câștige bine voința lui Trump”, a declarat o sursă, pentru FANATIK, comentând surprinzătorul gest al rectorului SNSPA.