Sport

Nona Gaprindashvili, regina din Zugdidi. De la premiera din 1978 la războiul pornit de The Queen’s Gambit

Născută în Georgia, o țară ale cărei fete au dominat aproape trei decenii acest sport, Nona Gaprindashvili a fost 16 ani regina șahului și întâia femeie Mare Maestru FIDE.
25.05.2022 | 09:39
Nona Gaprindashvili regina din Zugdidi De la premiera din 1978 la razboiul pornit de The Queens Gambit
Nona Gaprindashvili cu trofeul care certifica faptul că a devenit a cincea campioană mondială din istoria șahului feminin. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 1962, la 21 de ani, Nona Gaprindashvili punea Georgia, pe-atunci o republică sovietică, pe harta șahului mondial. Avea să scrie istorie printr-una dintre cele mai longevive supremații. Dar și prin faptul că, în 1978, la 37 de ani, devenea prima femeie Mare Maestru din lume.

”Am fost norocoși să ne naștem într-o țară în care ne apucăm de șah imediat ce venim pe lume”, spune Nona Gaprindashvili

Nona Gaprindashvili s-a născut în orașul georgian Zugdidi, la o aruncătură de băț de coasta Mării Negre, în 1941. A copilărit alături de cei patru frați mai mari și unul mai mic, iar părinții le-au insuflat, încă de la început, spiritul competitiv.

ADVERTISEMENT

”Eram o familie extrem de activă. La competițiile organizate în grădina noastră, fie că era vorba despre fotbal, volei, tenis de masă sau biliard, sau orice alt sport, se strângea întreg cartierul”, își amintește Nona.

Însă, dintre toate jocurile pe care le-a jucat, șahul a fost cel care a cucerit-o. A învățat rapid, de la frații săi. Iar apoi a depus toate eforturile să-i învingă. Ca și pe ceilalți băieți din cartier.

ADVERTISEMENT

”Eram extrem de competitivă. Și mi-am păstrat acest spirit mereu”, spune Nona Gaprindashvili. Cea care avea să-și facă un nume din stilul său spectaculos, bazat pe ofensivă, pe care l-a abordat de-a lungul carierei.

Șahul și Georgia

Dar de ce a ales șahul Nona Gaprindashvili? Nu este o surpriză. Cum nu este nici pentru Maya Ciburdanidze, care avea să îi succeadă pe tronul mondial.

ADVERTISEMENT

Șahul, sub diferite forme, a fost introdus pentru prima dată în Georgia în secolele al VII-lea și al VIII-lea. Lucru probat de literatura și poezia din această țară.

Mai mult, în mod tradițional, atunci când femeile georgiane se căsătoreau, părinții lor le dădeau seturi de șah ca parte a cadourilor de nuntă. Lucru care se mai întâmplă și astăzi în familiile care prețuiesc tradiția.

ADVERTISEMENT

Astfel, a devenit cel mai popular sport din Georgia. Tigran Petrosian, campion mondial în anii 60, ori Genrikh Kasparyan, considerat a fi unul dintre cei mai mari compozitori de studii ale jocului final, sunt nume de legendă în acest sport.

Iar din rândul fetelor, Nona Gaprindashvili și Maya Ciburdanidze. Dar și Nana Alexandria, Nana Ioseliani, care au fost sursă de inspirație pentru fetele care duc povestea mai departe. Cu titluri mondiale pe echipe.

”Este greu de explicat succesul femeilor din țara mea natală, în afară de a spune că poate am fost norocoși să ne naștem într-o țară în care ne apucăm de șah imediat ce venim pe lume.

Ne vedem părinții și rudele jucând cu mare entuziasm. Și există un flux constant de modele feminine care să ne inspire. Și mai este ceva care nu poate să fie explicat.

Ori de câte ori mă întorc acasă, simt că ratingul și modul în care înțeleg tainele șahului cresc în momentul în care ating pământul georgian”, declară Nona Gaprindashvili.

Participarea la primul turneu, o întâmplare

Să ne întoarcem la poveste însă. Nona Gaprindashvili avea să ajungă la primul turneu dintr-o întâmplare. Era anul 1954 și avea vârsta de 12 ani.

Unul dintre frații săi, care se pregătea pentru admiterea la facultate, și-a anunțat colegii din echipa orașului că nu va participa la Campionatele Naționale. Le vorbise însă acestora despre sora sa, iar aceștia au decis să o ia pe ea la Batumi.

A fost remarcată de renumitul antrenor Vakhtang Karseladze. Iar acesta i-a convins că este momentul să se mute la Tbilisi, pentru a se putea antrena la una dintre prestigioase școli ale capitalei.

Doi ani mai târziu, în 1956, Nona Gaprindashvili a câștigat titlul național feminin. Succes urmat de alte trei, în 1959, 1960 și 1961. Urma marele pas.

1962, primul titlu mondial. Avea să rămână regina șahului feminin până în 1978

Vera Menchik, jucătoare rusă, care avea să trăiască bună parte din viață în exil, în fosta Cehoslovacie, și în Marea Britanie, era, la acel moment, cea mai longevivă campioană a lumii. Obținuse chiar primul titlu din istorie, în 1927, și îl apărase ori de câte ori a fost pusă în această situație. Până la moartea sa, într-un bombardament nazist în regiunea Kent.

17 ani, un record, fusese regina șahului. Lyudmila Rudenko, ucraineancă, Elisaveta Bykova, Olga Rubtsova, și din nou Bykova, îi urmaseră la supremație. Iar aceasta avea să fie, în 1962, la Moscova, rivală pentru Nona Gaprindashvili, care devenise challenger.

Nona dominase categoric turneul candidaților, derulat în 1961, la Vrnjacka Banja. L-a câștigat cu zece victorii, zero înfrângeri și șase remize. Apoi a învins-o și pe Bykova. Cu un sec 9-2, în urma a șapte victorii și două remize.

Nona Gaprindashvili și-a apărat apoi titlul, în două rânduri, învingând-o pe Alla Kushnir la Riga (1965) și Tbilisi/Moscova (1969). În 1972, FIDE a introdus același sistem pentru campionatul feminin ca și pentru cel absolut. Cu o serie de turnee interzonale, urmate de meciurile Candidaților.

Kushnir a câștigat din nou, doar pentru a fi învinsă iar de Gaprindashvili, la Riga, în 1972. Gaprindashvili și-a apărat titlul pentru ultima oară împotriva compatrioatei Nanei Alexandria, la Pitsunda /Tbilisi 1975. Pentru că, în 1978, avea să cedeze, 6½–8½ (+2−4=9) în confruntarea cu o altă georgiancă, Maya Ciburdanidze.

O Maya care o învinsese, cu patru ani înainte, la un simultan. Și care crescuse, avea să recunoască, având pe birou, lângă tabla de șah, fotografia Nonei.

Nona Gaprindashvili intră, în 1978, în istoria șahului

Așadar, 16 ani de supremație. A doua cea mai lungă perioadă din istoria șahului feminin. Nu este însă totul. Nona Gaprindashvili a câștigat de cinci ori titlul în Uniunea Sovietică. În plus, a câștigat 25 de medalii la Olimpiadă, pentru echipa acesteia. Între care 20 de aur, 11 la echipe și 9 individuale.

În timpul carierei sale, Nona a concurat cu succes la turnee masculine. A câștigat, spre exemplu, Hastings Challengers în 1963/4. Un turneu la care au participat cei mai buni jucători ai lumii. De la Capablanca și Alekhine la Spassky și Botvinnik.

Fiind a doua femeie care a concurat vreodată în turneu și prima care l-a câștigat, Nona Gaprindashvili nu a fost lăudată doar pentru că era femeia. ”A făcut mat lumea șahului”, a scris, la acea vreme.

A mai ocupat, între altele, locul doi la Sandomierz în 1976, locul întâi la Lone Pine în 1977 și locul doi la Dortmund în 1978. Dar performanța ei la Lone Pine a fost de referință. Căci a devenit prima femeie care a primit titlul de Mare Maestru Internațional de la FIDE, în 1978.

Cariera sa mai include și o altă premieră. În 1995, Nona Gaprindashvili a câștigat pentru prima dată Campionatul Mondial de seniori (n.r. veterani) feminin. Ea este singura femeie campioană mondială de șah care a obținut și titlul mondial de seniori.

Un triumf pe care l-a mai repetat și în 2009, 2014, 2015, 2016, 2018 și 2019 (în divizia 65+ din 2014 încoace). Ultimul, obținut la București!

Ea a câștigat și Campionatul European de seniori feminin în 2011, 2015, 2016, 2017 și 2018 (în divizia 65+ din 2014).

Scandalul The Queen’s Gambit. A dat în judecată Netflix!

Fără îndoială ați auzit măcar, dacă nu l-ați și văzut, despre serialul „The Queen’s Gambit” realizat de Netflix. O producție care a câștigat 11 premii Emmy în 2021 și se bazează pe romanul din 1983 al lui Walter Tevis.

Seria de ficțiune urmărește personajul lui Beth Harmon, o americancă interpretată de actrița Anya Taylor-Joy, în timp ce avansează în topurile șahului competițional, în anii 60.

Iar când Harmon ajunge să joace la Moscova, cu marii jucători ruși, camera se îndreaptă scurt către o șahistă sovietică. Da, Nona Gaprindashvili. Iar fraza care a generat un imens scandal spune: ”Singurul lucru neobișnuit despre Beth este genul ei, dar nu. Nu este unic pentru Rusia. Există Nona Gaprindashvili, însă ea este campioană mondială, dar nu s-a confruntat niciodată cu un bărbat”.

Lucru, ați aflat deja, deloc real. Astfel  că Nona a decis să dea în judecată Netflix pentru defăimare. Ea susține că numele și cariera ei sunt citate într-o manieră „sexistă” și „disprețuitoare”. Și solicită daune de 5 milioane de dolari.

În plângerea ei, fosta jucătoare de șah, acum în vârstă de 80 de ani, amintește că s-a confruntat cu zeci de jucători de sex masculin de top și a învins 28 în carieră. Avocații ei adaugă că, în producția Netflix, Nona Gaprindachvili este identificată drept rusoaică, dar ea ”este georgiană, iar georgienii au suferit de dominația rusă atunci când făceau parte din Uniunea Sovietică”.

Netflix a cerut respingerea procesului pentru defăimare, argumentând că serialul este o ficțiune și că producătorii săi ar trebui să aibă licență artistică protejată prin primul amendament. În plus, compania susține că serialul a folosit doi experți în șah pentru a certifica detaliile. Menționând că referirea la Gaprindashvili a fost menită să „o recunoască, nu să o disprețuiască”.

”Faptul că serialul este o producție fictivă nu scapă Netflix de răspunderea pentru defăimare, dacă toate elementele defăimării sunt prezente”, a fost însă decizia tribunalului. Astfel că procesul continuă.

ADVERTISEMENT