News

Video. Nor de praf deasupra Bucureștiului. Cum explică meteorologii fenomenul: ”Vântul puternic îl transportă în zonele apropiate”

Mai multe cartiere din București au fost acoperite azi de nori de praf aduși de vânt, care au provocat disconfort locuitorilor Capitalei. Administrația Națională de Meteorologie susține că fenomenul este unul normal.
22.03.2022 | 15:03
Video Nor de praf deasupra Bucurestiului Cum explica meteorologii fenomenul Vantul puternic il transporta in zonele apropiate
Norul de praf a ajuns deasupra Bucureștiului / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Norii de praf care au acoperit astăzi zone întinse din București nu provin nici din Ucraina și nici nu sunt nocivi, așa cum mai apar diverse informații neverificate existente în mediul online. În acest sens, Administrația Națională de Meteorologie a făcut câteva precizări, la solicitarea FANATIK.

Raul Ilea, meteorolog ANMH: ”Sunt nori de praf din Bărăgan”

”Nu este nimic legat de Ucraina, este un fenomen firesc pentru această perioadă a anului, sunt nori de praf ridicați în Bărăgan. Nu pun în pericol viețile nimănui, se desfășoară în zona de câmpie, unde vântul puternic ridică praful și îl transportă apoi în zonele apropiate.

ADVERTISEMENT

Fenomenul va dura astăzi, 22 martie, până în jurul orei 20, după care va slăbi în intensitate. Bărăganul este o zonă cunoscută pentru nori de praf ridicați de vânt, dar acest lucru se mai întâmplă periodic și în Dobrogea sau sudul Moldovei”, a declarat meteorologul Raul Ilea, de la Administrația Națională de Meteorologie.

Adevărul despre ”norul toxic” din Ucraina care ar putea ajunge în România

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a atras atenția unui fake-news care s-a propagat pe rețelele sociale pe fondul conflictului militar care are loc în Ucraina. Oficialii atrag atenția asupra faptului că pe WhatsApp au circulat o serie de mesaje, în ultima vreme, care susțineau că țara noastră va fi traversată în cursul zilei de marți, 22 martie, de un nor de praf din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

ADVERTISEMENT

Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților.
Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”, informa DSU, într-o postare pe contul de Facebook.

Guvernul României a dat un comunicat oficial pe această temă

Și Guvernul României a remis un comunicat miercuri, 23 martie, în care informeaază despre rezultatele măsurătorilor specialiștilor în meteorologie, care indică pentru țara noastră valori normale ale concentrațiilor de monoxid de carbon.

ADVERTISEMENT

”Noile date puse la dispoziție în această dimineață de rezultatele măsurătorilor specialiștilor în meteorologie și mediu indică valori normale ale concentrațiilor de monoxid de carbon pentru perioada următoare. Analiza este bazată pe informațiile furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus. Începând de astăzi, 23 martie 2022, circulația aerului va fi predominant dinspre nord-vest-nord spre sud-est-sud, potrivit Autorității Naționale de Meteorologie.

Administrația Națională de Meteorologie și Agenția Națională pentru Protecția Mediului continuă să monitorizeze calitatea aerului și să transmită, în timp real, cetățenilor și mass-media date credibile privind rezultatele măsurătorilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

ADVERTISEMENT