News

Nor toxic deasupra Europei. Erupția vulcanică din La Palma creează noi probleme

Erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma începe să se extindă tot mai mult. Un nor de dioxid de sulf a ajuns miercuri în Portugalia.
14.10.2021 | 13:17
Nor toxic deasupra Europei. Erupția vulcanică din La Palma creează noi probleme
Nor de dioxid de sulf emanat de vulcanul de pe insula La Palma, a ajuns în Portugalia. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de Institutul Portughez pentru Mare şi Atmosferă (IPMA), norul manifestându-se la peste 3.000 de metri altitudine și ar emite concentrații foarte mari de gaz în aer.

Meteorologii portughezi avertizează, de asemenea, că norul va sta în regiune până pe 15 octombrie.

O cenușă vulcanică vine către partea estică a Europei

Dincolo de acestea, există și o temere legată de o cantitate semnificativă de cenuşă vulcanică, deoarece s-ar orienta către partea estică a Europei.

ADVERTISEMENT

Vântul ar fi de vină pentru o astfel de deplasare și sunt avertizări cum că și valorile dioxidului de sulf sunt sub pragul de risc, potrivit news.cn

De altfel, gazul din aer ar putea ajunge la 46 micrograme pe kilogram, la 6.000 de metri altitudine. Fapt care îl face să fie toxic pentru populație.

ADVERTISEMENT

Specialiştii portughezi dau asigurări că urmăresc cu atenție evoluția norului de dioxid de sulf. Reamintim că Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie.

Lava vulcanului a distrus  656 hectare pământ și a făcut ca 6.000 de persoane din zonele afectate să fie evacuate din propriile locuințe. În aceste regiuni, s-au produs, în ultimele ore, 20 de mişcări seismice.

ADVERTISEMENT

Vulcanul din La Palma, atracția turiștilor, după erupție

Chiar dacă a creat pagube, vulcanul a devenit atracția multor turiști după ce a erupt. Mulți au venit să-l vadă, urmărindu-l din depărtare.

”Este o ocazie unică în viață să vezi așa ceva. A meritat să venim. Este trist să vedem că lava curge și că distruge mai multe clădiri, dar este bine că putem vedea frumusețea naturală a vulcanului”, a declarat o turistă.

ADVERTISEMENT

“Este incredibil, este foarte multă gălăgie. Se văd puterea și frumusețea vulcanului.Este spectaculos, în același timp te bucuri de frumusețea naturii și simți drama populației”, a mai spus un alt turist.

Vulcanologii nu știu să spună cât timp va mai rămâne activ Cumbre Vieja. Lava lui are peste 1.000 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri