News

Nora asistentei care a murit de Covid la scurt timp după primul vaccin rupe tăcerea. Reacția profesorului Alexandru Rafila

16.02.2021 | 08:18
Nora asistentei care a murit de Covid la scurt timp dupa primul vaccin rupe tacerea Reactia profesorului Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Ies la iveală noi detalii în cazul Doiniței Militaru, asistenta de 55 de ani care a fost răpusă de coronavirus la începutul acestei luni, după o săptămână de internare la secția ATI a spitalului Victor Babeș, deși pe 15 ianuarie îi fusese administrată prima doză de vaccin.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, nora sa, Alexandra Cozer, confirmă că aceasta era infectată cu noul coronavirus în momentul în care a fost vaccinată și ridică un mare semn de întrebare: ce se întâmplă în cazul în care o persoană infectată este vaccinată?

ADVERTISEMENT

Nu îmi permit să spun că vaccinul a contribuit sau nu, însă nu mi s-a dat niciun răspuns în legătură cu acest lucru şi coincidenţa face că ea pe 15 s-a vaccinat şi seara când a venit acasă a avut acele reacţii adverse, aşa credeam noi la momentul respectiv, care de fapt erau simptomele COVID”, susține tânăra.

Nora asistentei care a fost răpusă de Covid la scurt timp după vaccinare vine cu precizări importante. Explicațiile profesorului Rafila

Ce se întâmplă în organismul unui om când virusul există şi este activ, iar noi îi dăm acest ARN mesager, acest vaccin care este un mesaj. Ce se întâmplă? Se duc două lupte? Eu asta nu pot să înțeleg și nu mi-a explicat nimeni”, a mai spus nora Doiniței Militaru, profitând de prezența în studio a profesorului Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie și reprezentantul țării noastre la OMS.

ADVERTISEMENT

Nu pot să fac speculaţii legate de cauza decesului soacrei dumneavoastră. E regretabilă persoana, într-adevăr, tânără. Infecţia virală înseamnă că virusul pătrunde în organism şi se multiplică. La persoanele care fac forme asimptomatice, această multiplicare este redusă.

La cei care fac forme simptomatice, deci la cei care apar simptomele care deja sunt cunoscute de toată lumea, multiplicarea este intensă. Ce se întâmplă cu vaccinul? Soacra dumneavoastră a fost vaccinată probabil la câteva zile după ce s-a infectat.

ADVERTISEMENT

Bănuiesc că asta este situația. Vaccinul duce la producerea unor proteine virale, identice cu cele rezultate în urma multiplicării virusului. De fapt, și boala și vaccinul sunt elementele care declanșează un răspuns imun care este reflectat prin diverse tipuri de anticorpi care vin fie să blocheze virusul, fie nu au un efect așa de evident.

Oricum, recomandarea de administrare a vaccinului este ca în cazul unei infecţii virale, să nu te vaccinezi decât după vindecarea unei infecţii virale. Acum dacă ai o infecţie respiratorie virală este foarte probabil să fie COVID.

ADVERTISEMENT

E mult mai puţin probabil să fie gripă, de exemplu, în acest moment şi atunci trebuie să te testezi. Asta e iar o chestiune care trebuie să fie foarte clară. Dacă eşti simptomatic, ai dreptul să te testezi.

Fie anunţi la 112, fie să te duci la o unitate de Primiri Urgenţe. Mie îmi pare rău că nu s-a găsit soluţia încât la medicul de familie să poţi să te testezi, măcar cu un test rapid. E o manoperă foarte simplă. Important este să fie personal medical calificat să se recolteze”, a explicat specialistul.

Alexandra Cozer a fost dagnosticată cu Covid în decembrie 2020

Nora asistentei care a fost răpusă de Covid la o lună după ce i-a fost administrată prima doză de vaccin, povestește că a fost la rândul ei testată pozitiv în decembrie anul trecut, deși nu avea simptome specifice acestei boli.

Eu eram un om asimptomatic. Simptomele au apărut după. Oboseală şi dureri musculare pe care puteam să le pun pe fondul unei perioade agitate din viaţa mea.

Nu m-aş fi gândit vreodată că pot fi pozitivă, iar eu ieşind în societate şi în afara locuinţei mele, o puteam eu îmbolnăvi pe mama soacră, iar acest lucru nu puteam să mi-l iert vreodată, dacă putea să se îmbolnăvească de la mine.

Pe data de 2 februarie le-am făcut socrilor un test rapid şi au ieşit negative. Nu este o avere să îţi cumperi un test rapid. Dacă statul nu ne ajută în ideea testării înainte de vaccinare, putem noi să facem acest lucru. Un test rapid nu este exagerat de scump. Toată lumea şi-l poate permite”, a explicat Alexandra Cozer.

ADVERTISEMENT