News

Furtuna Eunice face ravagii. Ce pagube au fost raportate și câți oameni au murit. MAE, alertă de călătorie pentru Franța. Update

Mai multe țări din Europa sunt afectate grav de furtuna Eunice, care a provocat până acum 9 decese și importante pagube materiale. MAE a emis o alertă de călătorie pentru Franța.
19.02.2022 | 18:29
Furtuna Eunice face ravagii Ce pagube au fost raportate si cati oameni au murit MAE alerta de calatorie pentru Franta Update
Furtuna Eunice face ravagii în nordul Europei
ADVERTISEMENT
19-02-2022
16:30

MAE, alertă de călătorie pentru Franța, din cauza furtunii Eunice

Furtuna Eunice va afecta și Franța în orele următoare. În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru această țară.

Instituția îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa că a fost emis un cod portocaliu de vânt şi valuri înalte pentru 5 departamente din nordul Franţei (Manche, Seine-Maritime, Somme, Pas-de-Calais, Nord), ca urmare a furtunii Eunice, în intervalul 19 – 20 februarie.

În aceste zone vor fi rafale cu viteze maxime de la 100 – 120 km/h până la 130-140 km/h pe coastele cele mai expuse, care pot provoca perturbări ale circulaţiei feroviare în Hauts-de-France. Cetăţenii români se pot informa în timp real în legătură cu situaţia meteorologică accesând pagina de Internet www.meteofrance.com, iar în ceea ce priveşte transporturile, pot găsi informaţii actualizate pe site-ul: https://www.infotrafic.com/home.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă”, arată comunicatul de presă al MAE.

MAE mai precizează că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

”Ministerul Afacerilor Externe mai recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.org, http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, se mai arată în comunicat.

Nordul Europei este grav afectat de trecerea furtunii Eunice, care lasă în urmă un adevărat dezastru. Până acum au murit 9 persoane, iar pagubele materiale sunt uriașe, în contextul în care Eunice nu dă semne că s-ar potoli în curând.

Formată în Irlanda, furtuna a ajuns vineri deasupra unei părţi a Marii Britanii, iar apoi în nordul Franţei şi Benelux pentru a-şi continua apoi avansul asupra Danemarcei şi Germaniei, a cărei parte de nord a fost plasată sub cod roşu sâmbătă dimineaţă.

ADVERTISEMENT

Eunice s-a format la doar 48 de ore de la trecerea furtunii Dudley

“Există riscul unor rafale violente a furtunii (nivel 3 și 4). Rafale maxime: 100-115 km/h. Staţi la distanţă de clădiri, de copaci, de structuri metalice şi de stâlpi de electricitate. Dacă este posibil, evitaţi să ieşiţi din casă”, a avertizat Serviciului Meteorologic German (DWD).

Formată la doar 48 de ore de la trecerea furtunii Dudley, care a provocat moartea a 6 persoane în Polonia și Germania, Eunice a anulat sute de zboruri, de trenuri și de feriboturi, dând peste cap și traficul rutier în multe zone aglomerate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice sfătuiesc cetățenii să renunțe la selfie-uri făcute pe coastă

Sâmbătă dimineaţă, în Germania, un şofer a fost ucis de prăbuşirea unui copac asupra maşinii sale la Altenberge, din landul Renania de Nord-Westfalia, în apropiere de oraşul Munster. În Ţările de Jos au murit patru persoane, potrivit serviciilor de urgenţă olandeze, în urma prăbuşirii unor copaci sau în accidente.

După ce un bărbat de 60 de ani a murit în sud-estul Irlandei, autoritățile din Regatul Unit au făcut un apel la cetățeni să nu își riște viața pentru a face fotografii cu furtuna. De vineri a intrat în vigoare un cod roșu de vreme rea și avertizări de ”pericol pentru viață”.

ADVERTISEMENT

Vântul a atins viteze de peste 190 km/h, a răsturnat copaci, a smuls acoperișul arenei O2 din Londra și a cauzat întreruperi ale transportului aerian și feroviar. ”Pentru o fotografie sau un selfie dramatic nu merită să-ți riști viața, iar cei care merg pe coastă să facă poze pun și echipele noastre în pericol!”, a transmis Ben Hambling, comandantul tactic al Gărzii de Coastă.

Zeci de mii de locuințe rămase fără curent electric în Irlanda

La Londra, o femeie de 30 de ani a fost ucisă de căderea unui copac deasupra maşinii sale iar, iar o altă persoană a murit la Liverpool după ce a pierdut controlul maşinii sale lovită de ramuri de copac smulse. În Belgia, un canadian în vârstă de 79 de ani a murit după ce barca sa de agrement din portul Ypres s-a răsturnat din cauza condițiilor meteo vitrege.

ADVERTISEMENT

În Irlanda, peste 80.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, potrivit reţelei locale ESB. În Franţa, valuri depăşind 9 metri au fost înregistrate în Bretagne , precum şi rafale de vânt de 176 km/h la Cap-Gris-Nez, amintește Agerpres.

ADVERTISEMENT