News

Norii Shelf-Cloud au ajuns deasupra României. Avertismentul meteorologilor: ”Sunt prevestitori de furtună”

Meteorologii transmit că norii Shelf-Cloud au ajuns deasupra României, iar acest lucru înseamnă că furtunile și vremea extremă se întorc în țara noastră.
04.09.2023 | 19:46
Norii ShelfCloud au ajuns deasupra Romaniei Avertismentul meteorologilor Sunt prevestitori de furtuna
Norii Shelf-Cloud au ajuns deasupra României. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Elena Mateescu, director al ANM, a transmis că specialiștii au observat un arc spectaculos de nori deasupra țării noastre, în special în Arad unde localnicii au observat fenomenul cu ochiul liber. În condițiile în care România a fost lovită de furtuni violente în ultima perioadă oamenii s-au speriat, însă situația nu e neapărat dramatică.

Norii Shelf-Cloud au ajuns deasupra României

Elena Mateescu a explicat că acești nori sunt nori de furtună de tip cumulonimbus care se dezvoltă din cauza unui schimb de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald e înlocuit de aerul rece. În consecință, oamenii trebuie să știe că atunci când apar astfel de nori pe cer ei prevestesc furtuni puternice.

ADVERTISEMENT

“Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer.

Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, a transmis Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

”În special intensificările de vânt vor fi de interes pentru că începând din această seară, de la ora 21:00 până mâine la 10, vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben pentru partea de nord-est a Munteniei, sud-vestul Moldovei, zona Carpaților de Curbură, precum și zona litoralului, acolo unde rafalele vor fi cuprinse între 50-5 65km/h.

Nu excludem ca pe parcursul zilei de azi să avem intensificări de scurtă durată și în partea de vest-sud-est a țării, cu viteze de 40-50km/h iar mâine, în special în sud-est. Din punctul de vedere al precipitațiilor, atât ca și arie, cât și a cantităților, mâine vremea se va ameliora. Rămân de interes valorile regimului de temperaturi, mâine între 21 până la 30°.

ADVERTISEMENT

Miercuri contăm pe același se cart 23- 30, pentru ca începând din a doua parte a săptămânii chiar ușor peste 30-31, în special în zona de sud-sud-est a țării”, a concluzionat directorul ANM Elena Mateescu la Antena 3. În urmă cu o zi, furtunile au făcut ravagii în Alba și Sebeș, smulgând acoperișurile de pe clădiri.

Din fericire nu au existat victime, deși meteorologii au emis cod portocaliu de furtună pentru această zonă. Întreg județul a fost vizat de avertizarea de tip cod portocaliu de vijelii cu rafale de 70-90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină, dar și local averse care au acumulat peste 25 l/mp.

ADVERTISEMENT

Au fost vizate localităţile Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Teiuş, Ighiu, Jidvei, Galda de Jos, Şona, Mihalţ, Valea Lungă, Meteş, Daia Română, Stremţ, Sâncel, Şpring, Sântimbru, Ciugud, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Crăciunelu de Jos, Cricău, Cergău, Roşia de Secaş, Rădeşti, Cut, Ohaba. Mai mult, persoanele din aceste localități au primit mesaj RO-ALERT care anunţă fenomenele meteo extreme.

ADVERTISEMENT