News

EXCLUSIV. Adevărul despre norul de praf asiatic care pune stăpânire pe România zilele următoare. Explicaţiile directorului ANM

27.03.2020 | 18:43
EXCLUSIV Adevarul despre norul de praf asiatic care pune stapanire pe Romania zilele urmatoare Explicatiile directorului ANM
ADVERTISEMENT

În ultimele două zile, internetul s-a umplut de mesaje de avertizare legate de norul de praf asiatic, ce va afecta România în perioada următoare, astfel că FANATIK a stat de vorbă cu Florinela Georgescu, director executiv ANM, pentru a lămuri lucrurile.

De unde a pornit norul de praf asiatic

ANM a transmis, vineri, că în ultimele zile, respectiv între 22 și 26 martie, circulația aerului a fost intensă deasupra României, mai ales în partea de sud a țării, lucru ce a dus la transportul de particule de la suprafața solului.

ADVERTISEMENT

Întrucât vântul a bătut dinspre est, praful a fost răspândit și în alte zone din țară.

Pornind de aici, în mediul online au apărut o mulțime de avertizări ce spuneau că un nor de praf asiatic va pune stăpânire pe România, iar oamenii trebuie să stea cu geamurile închise.

Drept urmare, am cerut ajutorul directorului executiv al ANM, doamna Florinela Georgescu, pentru a ne lămuri ce este adevărat și ce nu din informațiile apărute în spațiul virtual.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM ne explică fenomenul din ultimele zile

“Din data de 22 martie și până în prezent circulația aerului a fost preponderent dinspre est și mai ales în partea de sud a țării s-a simțit această circulație, care a fost și foarte intensă, concretizată prin intensificări ale vântului, cu rafale spre 80 de km/oră.

Pe imaginile satelitare se observă în această situație o pâclă, pe care o putem asocia cu un eventual transport de praf, favorizat de intensificări ale vântului. Pare a veni acest transport de praf la scară mai mare dinspre Marea Neagră și mai la est, dinspre Asia Mică”, a declarat Florinela Georgescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, directorul Administrației Naționale de Meteorologie spune că mai este un factor ce a determinat acest transport de praf de deasupra României.

“Dacă ne uităm mai aproape de zona Capitalei, poate fi favorizată pâcla de deasupra Bucureștiului și de faptul că vântul a bătut dinspre județele care sunt la est de București.

ADVERTISEMENT

Putea praful acela să vină și din zonele cu terenuri agricole care sunt uscate. Nu este praf saharian, iar circulația aceasta estică este la scară mare, poate veni și de acolo, poate fi un efect combinat”, ne-a lămurit directorul ANM.

Astfel, chiar dacă pâcla descrisă de Florinela Georgescu poate conține particule transportate tocmai dinspre Asia Mică, acest nor de praf nu ar trebui să ne sperie întrucât, spune directorul ANM, nu este un fenomen unic.

Situația se va amelioara în următoarele zile

În plus, meteorologii ne asigură că am trecut de perioada dificilă, astfel că vântul va sufla tot mai încet în zilele următoare.

“Dacă am trecut cu bine de zilele trecute, situația aceasta se ameliorează. Chiar dacă vântul va bate în continuare dinspre est timp de o zi-două, va fi din ce în ce mai puțin intens, deci categoric se va ameliora această situație”, a mai declarat Florinela Georgescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Cât despre avertismentele care circulă pe internet referitoare la pericolul acestui nor de praf asupra sănătății noastre, directorul ANM spune că nu sunt motive de îngrijorare atât de mari.

“Sigur, dacă ne știm mai sensibili atunci când e mai mult praf în aer, ne putem proteja puțin, dar sunt lucruri care s-au mai întâmplat, deci nu sunt fără precedent. Dacă am trecut cu bine peste ultimele două-trei zile, de acum încolo nu vor mai fi probleme”, a mai precizat Florinela Georgescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Așadar, am aflat și ce este de fapt norul de praf asiatic, de unde provine și cât ar trebui să ne îngrijoreze pâcla de deasupra țării noastre.

ADVERTISEMENT
Tags: