News

Norul de praf care a acoperit Moldova conține și particule de la bombardamentele din Ucraina. Avertismentul meteorologilor

Locuitorii din Iași și din restul Moldovei se plângeau zilele trecute că zona a fost acoperită de o ceață densă, care face aerul greu de respirat. Meteorologii au oferit explicații.
25.08.2022 | 15:57
Norul de praf care a acoperit Moldova contine si particule de la bombardamentele din Ucraina Avertismentul meteorologilor
Norul de praf din Moldova conține particule de la bombardamente. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Dacă în acel moment nu se cunoșteau prea multe detalii despre proveniența acelui nor, aparent misterios, meteorologii au explicat, în cele din urmă, că România se confruntă cu un nor de praf care conține și particule de la bombardamentele din Ucraina.

Norul de praf care a acoperit Moldova conține particule de la bombardamente

Potrivit MeteoRomânia, norul de praf va rămâne deasupra Moldovei câteva zile, însă ”ceața” se va risipi în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

Imaginea satelitară MODIS Terra din cursul acestei dimineți ne arată că transportul de praf continuă în regiunea noastră. Mai mult, condițiile de circulație atmosferică vor face ca acest fenomen să persiste, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată ieri”, a transmis expertul meteorolog Lucian Sfîcă.

Meteorologii au remarcat că norul de praf este poluat inclusiv cu fum provenit de la bombardamentele rusești din Ucraina. Cu toate acestea, oamenii nu au motive de panică pentru că norul scade în intensitate, semnificativ.

ADVERTISEMENT

”Pe imaginile satelitare MODIS de ieri se poate vedea în mod distinct transportul de praf la macroscară, cu două areale distincte, unul din regiunea Moldovei în care praful e transportat într-o masă de aer ușor instabilă, dar și un areal foarte bine conturat în care transportul de praf se desfășura într-o masă de aer stabilă (banda bine conturată ce pornește din nord-vestul Peninsulei Crimeea și se prelungește până în Belarus)”, explică meteorologii.

Experții au conștientizat faptul că oamenii s-au panicat, în condițiile în care în Ucraina există un război care se duce cu rachete, artilerie grea și arme potențial necunoscute. Așadar, au ținut să explice în detaliu ce conține acest nor, pentru a liniști opinia publică.

ADVERTISEMENT

„Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina.

Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm. De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu punctuale de la sol”, au adăugat experții în comunicatul publicat pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Lucian Sfîcă a punctat și existența, în interiorul acestui nor de praf, a unor particule reziduale de la bombardamentele rusești din Ucraina.

”Unul din punctele acestea este situat chiar în zona centralei nucleare de la Zaporojie, mult discutată în ultimul timp. Un alt incendiu major se manifesta în zona Donețk, iar un altul se găsește la mijlocul distanței dintre cele două.

Pe imagine se poate vedea totuși că panașul de fum al acestor incendii se disipă la o distanță de câțiva zeci de km de sursă, fiind orientat de circulația atmosferică, spre vest. Spre deosebire de aceste surse punctuale, transportul de praf este unul cu extindere mult mai mare, ceea ce indică originea lui naturală”, a completat specialistul.

ADVERTISEMENT