News

Norul toxic face ravagii și îi ține blocați pe oameni în casă. Imagini de groază din New York

Canada se confruntă cu incendii de vegetație fără precedent, iar consecințele acestora sunt resimțite și în New York. Americanii sunt nevoiți să stea în case.
08.06.2023 | 20:57
Norul toxic face ravagii si ii tine blocati pe oameni in casa Imagini de groaza din New York
Imagini de groază din New York. Foto:Hepta.
ADVERTISEMENT

Statele din estul Americii, inclusiv New York, Massachusetts și Connecticut, emit avertismente în timp ce sute de incendii de vegetație fac ravagii în Canada. Zeci de milioane de oameni din SUA se aflau sub avertizări privind calitatea aerului miercuri, pe măsură ce fumul provenit din incendiile de vegetație din Canada se deplasa spre sud, făcând cerul să devină murdar și saturând aerul cu poluare nocivă.

Localnicii din New York stau acasă și poartă măști

Autoritățile din New York, Massachusetts și Connecticut au emis avertismente privind calitatea aerului și recomandă oamenilor să limiteze activitățile în aer liber. În orașul New York, unde aerul se  înrăutățește pe parcursul zilei, localnicii au fost îndemnați să-și reducă timpul petrecut în aer liber, iar școlile au anulat activitățile în aer liber.

ADVERTISEMENT

Fumul provenit din incendiile de vegetație din Canada s-a deplasat spre sud în SUA începând cu luna mai. Canada se confruntă cu incendii fără precedent, de la provinciile vestice până la Nova Scotia și Quebec în est, unde există peste 150 de incendii active într-un început de sezon estival deosebit de violent.

New York City a înregistrat, miercuri, cea mai proastă calitate a aerului dintre toate marile orașe din lume, conform IQAir. Al doilea cel mai rău clasat a fost Lahore, Pakistan, în timp ce următorul mare oraș american cu cea mai proastă calitate a aerului, Detroit, Michigan, a ocupat locul 13. Delhi, India, care se află în mod constant printre cele mai poluate orașe din lume, a ocupat locul 6, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Copiii nu mai merg la școală

Mirosul de fum era detectabil în New York marți seara, pe măsură ce cerul se înroșea, iar vizibilitatea scădea înainte de apusul soarelui. Mirosul neplăcut a persistat și miercuri, iar un avertisment privind calitatea aerului era de așteptat să rămână în vigoare până miercuri seara în mare parte din centrul și estul statului New York. În orașul New York, școlile au anulat toate evenimentele în aer liber, iar locuitorilor li s-a recomandat să poarte măști de protecție, pe care mulți le abandonaseră odată cu diminuarea pandemiei de coronavirus.

“Recomandăm tuturor locuitorilor New York-ului să limiteze activitățile în aer liber cât mai mult posibil”, a declarat primarul Eric Adams. “Persoanele cu probleme respiratorii preexistente, precum afecțiuni cardiace sau respiratorii, precum și copiii și adulții în vârstă, ar putea fi deosebit de sensibili și ar trebui să rămână în interior în acest moment”, a mai adăugat edilul orașului.

ADVERTISEMENT

Activitățile în aer liber, sub semnul întrebării

Potrivit sursei citate, fumul s-a deplasat spre sud până în Carolina de Sud, unde autoritățile au recomandat ca oamenii să țină ușile și ferestrele închise. În Philadelphia, mirosul de fum a generat un val de apeluri la serviciul de urgență 911 marți seara, conform 6ABC, iar localnicii au fost rugați să evite ieșirile în aer liber cât mai mult posibil.

“Avem mecanisme de apărare în căile noastre respiratorii superioare care rețin particulele mai mari și le împiedică să ajungă în plămâni. Aceste particule au dimensiunea potrivită pentru a depăși aceste mecanisme de apărare”, a declarat dr. David Hill, un pneumolog din Waterbury, Connecticut.

ADVERTISEMENT

 

 

„Se recomandă evitarea călătoriilor în aer liber în ariile afectate de valul de particule de cenușă și de elementele nocive cauzate de incendiile respective. Informații actualizate despre evoluția norului de suspensie pot fi accesate pe pagina dedicată https://www.airnow.gov/national-maps/.

Autoritățile americane îndeamnă cetățenii să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate, iar în cazul necesității acestor călătorii să utilizeze masca de protecție atunci cand se află în spațiul exterior”, se arată  în comunicatul transmis de MAE.

Experții și unii lideri politici au evidențiat legătura dintre incendiile de vegetație și criza climatică. Un studiu din 2021, susținut de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, a constatat că schimbările climatice au fost principala cauză a caniculei din SUA. Până în 2090, Savanții  estimează că incendiile de vegetație  vor crește în intensitate cu până la 57%. Creșterea respectivă fiind provocată des schimbările climatice.

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: