La începutul acestei săptămâni, Norvegia a anunţat că a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137). Radiațiile s-au raportat în apropierea frontierei arctice cu Rusia.
Norvegia a anunțat, marți, că între 9 și 16 septembrie a detectat urme de radiații cu ajutorul a două stații amplasate în apropierea frontierei ruse. Momentan, originea radiațiilor este încă necunoscută.
Autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară (DSA) a anunțat măsurarea unor niveluri ”foarte reduse” de cesiu radioactiv. S-a întâmplat la stațiile Svanhovd şi Viksjoefjell. Acestea sunt amplasate în apropierea graniței arctice cu Rusia.
Specialiștii spun că Cesiul-137 (Cs-137) se formează ca produs de fisiune prin exploatarea unui reactor nuclear. Este cunoscut faptul că există o serie importantă de reactoare maritime la bordul submarinelor şi al spărgătoarelor de gheață care operează în Marea Barents din bazele de pe coasta peninsulei Kola.
Rusia a desfășurat un exercițiu strategic de amploare în zonă, intitulat Okean-2024. Acesta s-a încheiat la 16 septembrie. Cu toate acestea, este puțin probabil ca astfel de emisii să provină de la un reactor naval în funcțiune pe mare, notează Barents Observer.
Sunt șanse mai mari ca scurgeri mici de cesiu-137 să fi apărut în timpul pornirii sau mentenanţei unui reactor sau în caz de manipulare a combustibilului nuclear uzat, notează sursa citată.
Mai există însă două posibile cauze ale radiațiilor. Una ar putea fi strâns legată de testarea rachetei ruseşti cu propulsie nucleară Burevestnik. Experți ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă) au lucrat toată vara şi la începutul toamnei la situl de testare Pankovo de pe Novaia Zemlia.
Burevestnik-ul este privit de dictatorul rus Vladimir Putin ca o armă a ”apocalipsei”. Are o rază de acțiune nelimitată. Rușii spun că Burevestnik este incapabilă de a fi interceptată de apărările antiaeriene existente în Vest și are capacitatea de a lansa focoase nucleare oriunde pe glob.
Miercuri, 18 septembrie, Norvegia a declarat că nivelurile ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) ar putea avea ca o posibilă cauză un incendiu forestier în apropiere de Cernobîl, în Ucraina, relatează Reuters.
”DSA găsește întotdeauna cesiu la toate stațiile de filtrare a aerului din Norvegia. Acesta provine în cele mai multe cazuri din praful urmărilor accidentului de la Cernobîl”, anunță autoritatea norvegiană, într-o actualizare de miercuri.
”De data aceasta cel mai probabil de vină este incendiul forestier din jurul centralei Cernobîl”, mai spun cei de la DSA. De altfel, și autoritatea finlandeză pentru radiații a anunțat că au fost detectate niveluri ușor mai mari de cesiu la toate cele opt stații de colectare. ”Cantitățile detectate sunt foarte mici”, potrivit scandinavilor.
În replică, Kremlinul a anunțat miercuri că serviciile ruse nu au emis nicio alertă privind niveluri ridicate de radiații.