Sport

Norvegia, favorita Campionatului European de handbal! România, baza pe Neagu, golghetera all-time. Toate informațiile despre Euro

03.12.2020 | 15:12
Norvegia favorita Campionatului European de handbal Romania baza pe Neagu golghetera alltime Toate informatiile despre Euro
ADVERTISEMENT

România deschide Campionatul European de handbal, în meciul pe care îl va disputa cu Germania, joi, de la ora 19:00. Este un turneu final atipic, desfășurat în condiții de pandemie, cu reguli foarte stricte pentru sportive și staff-urile celor 16 echipe prezente. 

Inițial, turneul trebuia organizat de Danemarca și Norvegia, în parteneriat, însă norvegienii s-au retras de la găzduire, tot din motive de pandemie. Danezii și-au asumat organizarea întregii competiții după ce au primit undă verde din partea Guvernului.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu mai e țară gazdă, Norvegia este principala favorită la titlu. Nu atât ca urmare a performanțelor din ultimii ani, ci ca lot și tradiție. Norvegia n-a mai luat nimic în ultimii 4 ani la turneele finale europene sau mondiale, ceea ce reprezintă o raritate.

Norvegia, favorita Campionatului European de handbal! Nordicele, lot foarte puternic

Însă, elevele lui Thorir Hergeirsson au o motivație suplimentară în aceste condiții. Norvegia pare una dintre echipele cele mai echilibrate pe fiecare compartiment în parte cu multe jucătoare de valoare de la echipele de top ale Europei.

ADVERTISEMENT

Nordicele sunt în grupa României, pe care o vor întâlni, luni, de la ora 21:30, la Kolding. Cele mai constante formații din ultimii ani sunt Rusia și Olanda. Însă, cele două sunt cotate cu mai puține șanse la medalii decât Norvegia. Printre favorite se numără și campioana en-titre, Franța.

Rusia, măcinată de accidentări! Viakhireva ratează Euro

Olanda este campioana mondială en-titre după ce a învins Spania în finala mondială de anul trecut, în timp ce Rusia a ajuns în Final Four atât la Mondiale, cât și la Euro. În urmă cu doi ani, Rusia a jucat finala de la Euro, pierdută 21-24 în fața Franței.

ADVERTISEMENT

Formația antrenată de Ambros Martin este zguduită de accidentări. Din lotul Rusiei lipsesc patru handbaliste importante. Vedeta Anna Viakhireva s-a accidentat în meciul dintre CSM București și Rostov și va rata turneul final, iar ei i se alătură Elena Mikhaylichenko, Anna Sen și Yaroslava Frolova.

Cristina Neagu, golghetera all-time din competiție

România nu este printre favoritele acestei ediții, deși în urmă cu doi ani a ajuns în Final Four. Naționala noastră se bazează pe Cristina Neagu, golghetera all time a competiției, însă în ultimele zile, în lot au fost probleme din cauza infectărilor cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Finalele din istoria Campionatelor Europene: 

România, cota 56,00 pentru un succes!

Doar patru formații sunt mai slab cotate ca România în lupta pentru titlul european. Un succes al naționalei noastre la turneul final din Danemarca are cota 56,00, doar Slovenia, Croația, Cehia și Polonia având cote mai mari la victorie.

România are o singură medalie în istoria campionatelor mondiale. Bronzul a fost obținut în 2010 când turneul final a fost găzduit de Danemarca și Norvegia. Atunci, “tricolorele” au câștigat bronzul după ce s-au impus cu 16-15.

Cotele pentru câștigarea turneului: 

“Tricolorele” joacă toate meciurile la Kolding

Și în urmă cu doi ani România a reușit să facă o figură frumoasă la Euro. Echipa antrenată atunci de Ambros Martin a încheiat pe locul patru, Cristina Neagu suferind o accidentare gravă în ultimul meci din grupele principale, cu Ungaria.

Tabloul Euro 2020: 

Competiția se va desfășura între 3 și 20 decembrie. Vor fi două orașe gazdă, Kolding și Herning. România își va desfășura toate meciurile la Kolding, chiar și cele din grupele principale, dacă se va califica în faza a doua a competiției.

  • 237 de goluri are Cristina Neagu, golghetera all-time a competiției
  • 7 titluri europene are Norvegia, națiunea cu cele mai multe medalii de aur

 

ADVERTISEMENT